У Мадриді стартивав “сторичний саміт трансформації НАТО”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Мадрида:
-У Мадриді стартивав “сторичний саміт трансформації НАТО” – Єнс Столтенберг
“Це буде історичний саміт трансформації нашого Альянсу. Ми зустрічаємося в розпал найбільшої кризи з усіх, з якими коли-небудь стикалися з часів Другої світової війни. Це буде саміт трансформації, тому що ми ухвалимо історичні рішення”, – заявив у середу в Мадриді журналістам перед початком роботи саміту Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
Під час цього саміту союзники схвалять нову стратегічну концепцію НАТО, яка “буде планом того, як діятиме НАТО в майбутнутньому у більш небезпечному світі, щоб захистити всіх своїх союзників”. “Ми пришвидшимо фундаментальні зміни у нашому стримуванні та захисті з великою кількістю підрозділів, готових до битви, з великою кількістю сил швидкого реагування та з великою кількістю попередньо розміщеного збройного устаткування. На цьому саміті ми схвалимо найбільше посилення НАТО з часів холодної війни”, – додав Генсек.
Під час нинішнього саміту в Мадриді Фінляндія та Швеція, які традиційно зберігали нейтралітет, будуть запрошені до членства в Альянсі, а Росія зі статусу “стратегічного партнера” перейде у статус “загрози для країн НАТО”.
Крім того, на саміті союзники “висловлять дієву підтримку Україні”.
“Я радий, що президент Зеленський виступить сьогодні перед усіма лідерами, і ми схвалимо комплексний пакет допомоги Україні”, – повідомив Столтенберг. Зеленський виступить за допомогою відеозв’язку.
Уперше участь у зборах лідерів візьмуть країни Тихоокеанського регіону – Нова Зеландія, Австралія, Південна Корея та Японія, запрошені для обговорення глобальних викликів і більш тісної співпраці.
Щодо нової стратегічної концепції, яку буде названо Мадридською, Росія буде вперше визначена як пряма загроза безпеці Північноатлантичного альянсу. “Наш саміт НАТО в Мадриді цього тижня матиме визначальне значення з багатьма важливими рішеннями, зокрема з новою Стратегічною концепцією нової реальності безпеки, фундаментальними зрушеннями у стримуванні та обороні НАТО та підтримкою України зараз і на майбутнє. Я очікую, що стане зрозумілим, що союзники вважають Росію найсерйознішою і прямою загрозою нашій безпеці”, – заявив Столтенберг.

peredplata