Лукашенко готується до перевороту через відмову білоруських офіцерів воювати в Україні – Newsweek

 
 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко готується до перевороту з боку своїх офіцерів після того, як вони висловили свою незгоду з війною Росії в Україні.

Про це пише видання Newsweek.

Видання пише, що старші офіцери п’ятої бригади спецназу у відкритому листі застерегли Лукашенка проти відправки військ до України, назвавши таке рішення “самовбивством у чистому вигляді”.

“Вступивши у війну проти України, Білорусь буде вигнана із спільноти цивілізованих держав і на довгі роки стане міжнародним ізгоєм”, – написали військові.

“Окупація Росією міжнародно визнаної території України, яка є другом нашої держави, і її спроба втягнути Білорусь у нічим не спровоковану війну проти суверенної держави може розглядатися лише як руйнація суверенітету Білорусі”, – йдеться у листі.

Військові також написали, що Росія порушує перший пункт конституції Білорусі – про те, що республіка має незалежність у внутрішній та зовнішній політиці”.

Нагадаємо, раніше Олександр Лукашенко говорив, що не прагне воювати в Україні, оскільки “його країні ця війна не потрібна”. Проте з перших днів вторгнення Білорусь негласно допомагає Росії.

В ОПУ заявляли, що Україна готова до сценарію із можливим нападом Білорусі.

Водночас в Інституті дослідження війни вважають малоймовірним наступ на Україну з боку Білорусі. Аналітики назвали дві причини цього.

peredplata