Вікторія Спартц, “зернова угода” і кораблі ООН

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-ООН не має свого власного морського флоту, але саме поняття таке існує. Що це означає? Керівництво ООН повинне звернутися до НАТО, до морських держав світу, які мають потужний флот з проханням виконати певні завдання ООН з наданням кораблям цих країн певного мандату Організації Об’єднаних Націй. За таким механізмом ООН діяла під час повалення режиму Слободана Мілошевіча у Середземному морі і на Балканах, за таким механізмом ООН діялa в Аденській затоці та Індійському океані у боротьбі з сомалійськими піратами. І саме це малось на увазі у листі Вікторії Спартц до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутеррешу.
Конгресвумен Вікторія Спартц вважає, що ООН має відігравати значно важливішу роль у врегулюванні ситуації в Україні, ніж зараз. Зокрема, представник американської влади зазначає, що організація має забезпечити безпечне виконання “зернового договору” або припинити його взагалі. Про це Спартц написала у листі до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутеррешу.
У зверненні представник Конгресу США наголосила, що угода про “зернові коридори” має бути абсолютно безпечною для здійснення. Інакше Україна може дорого заплатити за її недотримання з боку Росії, що продемонстрував обстріл Одеського морського порту.
“Зернова угода”, яка не має належних механізмів виконання, може дуже дорого коштувати Україні. Як вам добре відомо, за кілька годин після підписання цієї домовленості Росія вдарила крилатими ракетами по українському порту в Одесі. Це ще раз підтверджує, що Росії не можна довіряти, і вона фактично заперечує цю угоду. Росія отримала значне зняття санкцій щодо експорту зерна та добрив (а це збільшує здатність Росії шантажувати Європу постачанням газу). Цю угоду слід призупинити доти, доки не буде забезпечено кращих заходів безпеки для України”, – заявила Спартц.
“Я дуже розчарована відсутністю активного керівництва ООН із стабілізації ситуації в Україні. Нещодавня “зернова угода” – це ще один провал Організації Об’єднаних Націй. Ми на власні очі бачили, що сталося з провальною домовленістю ООН щодо українських бійців, захисників “Азовсталі”, – підсумувала конгресвумен.
Поділяю позицію і обурення Вікторії Спартц! ООН це паризитуючий, повністю бездіяльний і непотрібний у системі міжнародної політики і дипломатії орган. Кров понад півсотні підступно вбитих військовополонених захисників “Азовсталі” у Оленівській колонії тепер не лише на руках росіян, але і на руках і совісті керівництва ООН.

peredplata