Бігунки Ткачук і Рижикова здобули “срібло” та “бронзу” Євро-2022 на 400 метрів з бар’єрами

 

Україна здобула ще дві медалі на Мультиспортивному чемпіонаті Європи у легкій атлетиці. Їхніми авторками стали бігунки Вікторія Ткачук та Анна Рижикова, які виграли “срібло” та “бронзу” на дистанції 400 метрів з бар’єрами.

Рижикова та Ткачук були одними з головних претенденток на подіум перед стартом чемпіонату Європи з легкої атлетики. За результатами українки поступалися лише нідерландці Фемке Бол – бронзовій призерці Олімпіади-2020 та чемпіонату світу-2022, що минув у Юджині.

Свій статус претенденток на медалі українські бігунки підтвердили вже у півфіналі. Рижикова показала другий загальний час у кваліфікації, а Ткачук – четвертий, поступившись ще й фінці Війви Лехікойнен.

Саме між двома українками та Лехікойнен мала зосередитися боротьба за розподіл медалей у фіналі Євро-2022. Рижикова обрала для старту п’яту доріжку, а Ткачук – сьому.

У фіналі ж Ткачук випередила Рижикову, фінішувавши переможницею у боротьбі за “срібло”. А ось Рижикова стала бронзовою призеркою.

Чемпіонкою 400-метрівки з бар’єрами стала Фемке Бол, яка пробігла з результатом 52.67 – новий рекорд чемпіонатів Європи.

Біг на 400 м/б. Жінки, фінал

  1. Фемке Бол (Нідерланди) – 52.67 секунд
  2. Вікторія Ткачук (Україна) – 54.30 сек
  3. Анна Рижикова (Україна) – 54.86 сек

Це друга та третя медалі України на Мультиспортивному Євро у легкій атлетиці. Автором першої нагороди став Андрій Проценко – “бронза” у чоловічих стрибках у висоту.

Що означають медалі Рижикової та Ткачук

  • Другий в історії подвійний подіум України у бігових дисциплінах. На Євро-2018 Наталія Кроль та Ольга Ляхова здобули “золото” та “бронзу” на дистанції 800 метрів.
  • Друга поспіль медаль Рижикової на 400 м/б на Євро. У 2018 році українка стала срібною призеркою, поступившись швейцарці Леї Шпрунгер. Загалом для Рижикової це четверта медаль на чемпіонатах Європи: у 2012-му вона виграла “срібло” на 400 метрів з бар’єрами, а у 2016-му – срібну нагороду у складі естафети 4х400 метрів.
  • Перша в кар’єрі медаль Вікторії Ткачук на рівні чемпіонатів світу та Європи.

peredplata