Ліз Трасс обрали новим прем’єр-міністром Великої Британії

Переможця оголосив сер Грем Брейді, голова комітету депутатів-торі 1922 року, в Центрі королеви Єлизавети II у Вестмінстері.

Голосування в другому турі виборів між міністеркою закордонних справ Ліз Трасс та ексміністром фінансів Ріші Сунаком Консервативна партія завершила в суботу, 3 вересня. 

Після оголошення результатів нинішній очільник уряду Борис Джонсон формально повідомить королеву Єлизавету ІІ про свою відставку.

Переможця офіційно призначить прем’єр-міністром у вівторок королева. Після цього прем’єр почне формувати кабінет міністрів.

Борис Джонсон залишатиметься на посаді до завершення передачі влади.

Елізабет Трасс народилася 1975 року в Оксфорді. Навчалася в Оксфордському університеті, вивчала політику, економіку так філософію. 2010 року стала членом палати громад, через два роки отримала посаду міністра освіти.

В уряді Терези Мей Трасс очолювала міністерство юстиції, згодом стала головним секретарем казначейства. Посаду міністра закордонних справ обіймає з вересня 2021 року.

Ріші Сунак народився в Саутгемптоні, у сім’ї вихідців з Індії. Навчався в Оксфорді й у Стенфордському університеті. В уряді Терези Мей Ріші Сунак обіймав посаду помічника міністра житлово-комунального господарства й місцевого самоврядування.

За прем’єрства Бориса Джонсона Сунак став головним секретарем казначейства, а в лютому 2020-го – канцлером казначейства. Входить до списку найбагатших британців, його дружина є донькою індійського мільярдера Нараяна Мурті.

  • 7 липня Борис Джонсон оголосив про відставку. Через місяць, на початку серпня, почалося голосування між близько 200 тисячами членів Консервативної партії. 
  • 20 липня консерватори проголосували за те, щоб Ріші Сунак та Ліз Трасс вийшли до фінального етапу у боротьбі за лідерство у партії. Під час теледебатів претенденти на посаду Джонсона, зокрема, відповідали на запитання про можливість прямої участі Британії у війні з РФ.
  • Ліз Трасс упродовж процесу виборів випереджала за рівнем підтримки Ріші Сунака. Зокрема, її підтримав колишній міністр охорони здоров’я Великої Британії Саджид Джавід, а колишня кандидатка на посаду британського прем’єра Пенні Мордонт назвала Трасс “надією-кандидатом”, яка “знає, у що вона вірить”. У середині серпня, за результатами опитування консерваторів, яке провела соціологічна компанія Opinium серед 450 партійців, які вже визначилися, як голосуватимуть на виборах, за неї були готові проголосувати 61% опитаних, за Сунака – 39%. 
  • Під час фінальних виборчих теледебатів 31 серпня Ліз Трасс пообіцяла, що в разі обрання лідером Консервативної партії та главою уряду першим, кому вона зателефонує, буде Зеленський.

peredplata