Український фільм «Памфір» номінували на нагороду Європейської кіноакадемії

Європейська кіноакадемія оголосила український фільм «Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука одним із шести номінантів на титул найкращого дебютного повнометражного фільму року у межах European Film Awards.

«Номінація в EFA  це ще один вагомий привід заявити на міжнародній арені про силу українського духу», – коментує режисер.

 
 

«Бути визнаним одним із шести найкращих дебютів за версією Європейської кіноакадемії – важливий здобуток не тільки для фільму, але й для країни. І ми раді, що маємо можливість привернути увагу світової спільноти», – додає продюсерка проєкту Олександа Костіна (Bosonfilm).

У номінації «Найкращий європейський документальний фільм» представлений фільм «Маріуполіс 2» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, якого у 2022-му вбили у Маріуполі російські військові, повідомляє Українська кіноакадемія.

Переможців оголосять під час 35-ї церемонії нагородження European Film Awards, яка відбудеться в Рейк’явіку 10 грудня.

У жовтня «Памфір» отримав відзнаку як найкращий фільм року Національної премії «Кіноколо» та  спеціальну відзнаку журі на кінофестивалі «Молодість».

Події стрічки розгортаються на заході України, напередодні традиційного карнавалу Маланка, і розповідають про повернення заробітчанина після довгої відсутності на рідну Буковину.

Світова прем’єра фільму відбулася в травні 2022-го на Каннському кінофестивалі, після цього стрічку відібрали до програм більш ніж 40 фестивалей із 25 країн світу. Також фільм був проданий для прокату в Канаді, Італії, Польщі, Швейцарії, Греції, Індонезії, Словакії й країнах Балтії.

Вихід стрічки в український прокат заплановано на 2023 рік.

Ми спілкувалися з Дмитром Сухолитким-Собчуком про прем’єру в Каннах, особливості знімання картини про Гуцульщину та створення режисером власного світу.

peredplata