США, Білий дім. Без свідків і коментарів…

 
Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає
***
За матеріалами VOA:
Неоголошений візит українського президента Володимира Зеленського до США обговорюють американські аналітики. Деякі вбачають у візиті символізм, порівняний з візитом Черчилля до США часів Другої світової війни, інші вказують на те, що цим візитом Зеленський прагне повернути увагу до України у Вашингтоні, де внутрішньополітичні проблеми зараз займають центральне місце.
Зеленський не поїхав би до США, якби американська підтримка не зменшувалась, пише колишня речниця Білого дому Джен Псакі. Президент України намагатиметься переконати Конгрес та американців у важливості допомоги Києву, вважає Псакі.
“Очікуйте на багато заслужених овацій під час сьогоднішнього виступу Зеленського в Конгресі, – твітує Псакі. – Він би не проводив цей візит, якби підтримка США не зменшувалась, в той час, як росіяни забирають енергоресурси і бомблять міста. Це промова, щоб переконати Конгрес та громадськість. Будьте з Україною”.
Вашингтон зараз більш сконцентрований на внутрішньополітичних питаннях, ніж завжди, пише для видання The Atlantic Том Ніколс. “Зеленський знає, що час спливає”, – зауважує аналітик. Він перераховує внутрішні питання, які все більше забирають увагу політиків у Вашингтоні: в січні більшість в Палаті представників США перейде до опозиційної Республіканської партії, а комітет Конгресу рекомендував почати справу проти екс-президента США Дональда Трампа за спробу порушити закон при передачі влади. Ніколс вказує, що присутність Зеленського може нагадати, що війна Росії проти України – не “езотеричний зовнішньополітичний трикутник, а жорстоке, криваве протистояння між демократією та авторитаризмом”.
На те, що деякі політики в опозиційній Республіканській партії не підтримують надання Україні допомоги, вказує і екс-координатор політики санкцій в Держдепі США Деніел Фрід. А колишній посол США в Росії Майкл Макфол підкреслює, що спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі, яка піде з посади в січні, виявляла рішучу підтримку України і візит Зеленського в її останні тижні на посаді є гарним знаком.
В день візиту Зеленського США оголосили нову оборонну допомогу Україні, включаючи протиповітряну систему Patriot.

peredplata