Дует «Писанка» – це мудре шляхетне слово та насолода українською піснею.

Заспівай родино, щоб усе збулось,

Щоб у нашій хаті лиш добро велось.

Запроси на свято друзів звідусіль,

Буде пісня рідна, буде хліб і сіль!

 

12 лютого 2023 року у Чернівцях в обласній філармонії ім. Д. Гнатюка відбувся концерт народних артистів України Оксани Савчук та Івана Кавацюка –  дуету «Писанка». Це  був вечір мудрого шляхетного слова та насолоди українською піснею.

Самобутність  митців – співачки та цимбаліста  – наче доторк до глибоких музичних коренів Буковинського краю, до  його історії, до людей, що наче «криниця», наповнюють серця та дають поштовх новим хвилям творчості.  А дует «Писанка» майстерно наповнював всіх присутніх у залі філармонії, адже коли музиканти виходять на сцену, й у виконанні чарівної Оксани Савчук звучать колядки, коломийки, веснянки, народні та сучасні пісні в супроводі  дзвінких та стрімких цимбалів Івана Кавацюка, день із похмурого перетворюється на сонячний, настрій одразу ж поліпшується, й настає якесь дивне умиротворення. 

Музика, що майстерно та мудро доповнювалась  Словом, усіх присутніх в залі відносила в думках до особистих першоджерел – на рідні подвір’я, в  батьківські обійми,  а хвилі дитячих спогадів та суголосних емоцій давали відчуття причетності та об’єднаності з всесвітом.

Народні артисти України, лауреати міжнародної премії “Дружба”, літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича,  артисти нагороджені медаллю “Божої Матері”, орденами “За заслуги ІІІ ступеня, Княгині Ольги, святого Георгія, знаком “Відмінник освіти України”, почесні громадяни Буковини, м. Кіцмань, нагороджені відзнаками “За заслуги перед Коломийщиною”,”На славу Чернівців”, медаллю”За благодійну діяльність”, грамотою та медаллю Верховної Ради України  “За заслуги перед Українським народом”  – всі відзнаки найвідповідніші всеперемагаючій любові народній. 

 Поєднавши свої помисли з  військовими страшними реаліями, берегиня народних пісень Оксана Савчук проводила глядачів своєю музичною історією, що торкнулась різдвяної коляди,  улюблених «Ой летіли журавлі» та «Зеленеє жито», а сльоза щирої любові  при виконанні пісні Володимира Івасюка «У долі своя весна»  –  це сльоза відданості та великої шани, нові пісні о. Валерія Сиротюка, що наповнювали щирою любов’ ю до України,  до самовідданих  та сподвижницьких її людей –  українців, що виборюють свою свободу  у страшній кривавій війні.

 Увесь час зі сцени лунали слова, що об’єднують, згуртовують навколо та несуть любов свого  українського мистецтва та доводять усьому світові, що українська пісня – душа народу. Адже  свого часу з великим успіхом дует «Писанка» презентував своє мистецтво в США, Канаді, Франції, Фінляндії, Австрії, Німеччині, Італії, Ізраїлі, Швеції,  Туркменістані, Чехії, Угорщині, Хорватії, Польщі, Румунії, Греції, на Аландських островах. У доробку дуету «Писанка» – десятки музичних альбомів, виданих в Україні, Канаді, США, компакт-дисків. Вони – герої музичних телефільмів: «Любов моя і смуток, Буковино!»,  «Карпатські мотиви», «Свят вечір», «Забута пісня», «Барви «Писанки», «Віри не скарай», «А ми такі паровані», «Моя родино християнська», «Миріться, люди, любіться, люди», «Мелодії цимбалів Івана Кавацюка», «Чотири щастя Оксани Савчук», «Христос Воскрес!», «Різдвяночка», «Буковинська Писанка», «Дует «Писанка», «Писала мати писанки», «Різдво на Буковині».

 Така плідна праця дуету «Писанка» стала можливою за умови щирої та визначеної громадянської позиції, мудрого та шляхетного ставлення до  своїх колег, до рідних та близьких,  небайдужого ставлення до оточуючих, до  молодших  своїх компаньйонів по сцені.  Вчорашній концерт не став виключенням і  відкрив  глядачеві нові імена – Дарія Крецу, Олександра Пенюк, Тая Брусник, показав нові колоритні постановки із українськими танцями, «Арканом», «Голубкою» ансамблю хореографічного мистецтва “Неогалактика ” (балетмейстер Н.Галак, хореограф О.Галак), вихованці Молодіжного центру “Вікторія” (керівник І. Гатрич), що були на сцені із своїм творчим результатом мистецької співпраці та ін..

Це – любов’ю зветься!

  Неймовірна кількість квітів та щирих слів захоплення від глядачів –  тому підтвердження.

  Привітати  дует «Писанка»  та, зокрема, артистку  Оксану Савчук із ювілеєм прийшли її рідні й друзі, представники церкви та влади. Слова вітань лунали з екрана від колег-митців, співаків –  Павла Дворського, Василя Ілащука, а поет-пісняр Степан Галябарда приїхав із Києва, щоб привітати іменинницю особисто.

 Вистава “Ти моя любов” –  ювілейний концерт дуету  «Писанка» – огорнули мелодіями всіх присутніх,  піснями линули в підтримку наших воїнів-героїв, вклонились матерям та  рідним, згадали батьківські молитви,  додали впевненості, що щастя і добро, мир і спокій кожен засіває у долю України разом з її процвітанням та вірою у торжество Святої Перемоги.

 Тож до великої кількості вітальних побажань долучаємо свою віру, надію та Любов. На довгії благії літа у мирі, злагоді та процвітанні!

 Нехай доля обдаровує  здобутками, звитяжними  подіями, знаковими зустрічами, нехай буде на шляху добре слово та щира посмішка, нехай розквітне Україна, звільниться від усього хижого та темного та йде історичним шляхом із віковими надбаннями та примноженням в наших душах та серцях!

 СЛАВА УКРАЇНІ!

Люба Шилюк

peredplata