Білий дім зняв завісу щодо таємного візиту Джо Байдена до Києва.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-У цей неспокійний час, коли Україна охоплена війною, а штат посольства США в Києві мінімальний, на території України немає ані військових підрозділів НАТО, ані сил безпеки США, такий візит організувати у повній таємниці дуже непросто. Слід віддати належне американським, польським, українським дипломатам, спецслужбам, розвідкам і контрозвідкам США, Польщі, України, держохороні цих країн, працівникам авіаційного і залізничного транспорту.
Щоб усе пройшло гладко і без будь-яких перепон команді Джо Байдена довелось напустити туману, створити димову завісу і не дати підстав ворогам зірвати цей візит. Так у суботу Джо Байден  “безтурботно” провів час за вечерей разом зі своєю дружиною в одному із вашингтонських ресторанів. Хоча вже пізно увечері, в п’ятницю було ухвалене рішення, що Джо Байден нанесе короткий візит в одному із українських прикордонних міст. Припускався навіть Львів.
Так от, аби дезорієнтувати недругів, і не лише Росію (палиці в колеса могла встромити і третя сторона: Китай, Іран, Угорщина…) у неділю ввечері Білий дім оприлюднив розклад президента на понеділок. Згідно до цього розкладу, Джо Байден мав вирушити до Варшави о 18:40 в понеділок. Насправді ж, на момент оприлюднення розкладу Перший борт США вже прибув на Європейський континент. Джо Байден вилетів з США у неділю о 4:15 ранку. Того ж дня увечері літак Байдена приземлився на аеродромі воєнної американської бази в Рамштайні (Німеччина). Відтак шлях американського президента проліг до польських Жешува, Перемишля. І вже перед самим відправленням до України Білий дім з метою “уникнення конфлікту” поінформував кремль про наміри Джо Байдена відвідати Україну. Час і місце США не вказували. І коли потяг вже рушив до Львова Джо Байден виявив ініціативу прибути не до Львова, а до Києва.
Уся ця операція носила кодову назву “Гра в гольф”. Оточенню Байдена було заборонено впродовж усієї поїздки користуватися мобільними телефонами, інтернетом. В американську делегацію було включено двох “своїх”, перевірених “журналістів з WSJ i AP.
У Києві Джо Байден провів 6 годин і поїхав до Варшави. Але на цьому сюрпризи не завершились, чекайте на продовження.
 
 

peredplata