Сьогодні про українську жінку.

Онука Володимира ІІ Мономаха Євпраксія-Добродея 1122 року стала дружиною спадкоємця візантійського престолу Олексія Комніна й одразу серед «освічених» греків набула (на повному сер`йозі) слави чаклунки. А все чому?
Тому, що вона була професійним медиком. Причому не просто медиком, а медиком-науковцем. Вона займалася дослідженнями в царині фармакології й спілкувалася з найіменитішими лікарями того часу.
У знаменитій бібліотеці Медичів зберігся її трактат під назвою «Алімма», що в перекладі значить «Мазі», написані Євпраксією – зауважте, нерідною для неї грецькою мовою.
Це перший у світі медичний трактат, написаний жінкою.
На Руси, а потім в Україні жінки завжди грали особливу роль. Це повелося ще зі сарматських та скіфських часів. Якщо хто не знав, жінки-войовниці мешкали на українських землях ще 2500 років тому. Про це свідчать артефакти, знайдені у скіфському могильнику ІV-ІІІ ст. до н. е. біля села Скельки Запорізької області.
Найімовірніше, античні автори відображали у своїх творах під амазонками саме скіфських та сарматських жінок. За легендою, сарматська дівчина мала право одружитися лише після того, як перемогла хоча б одного супротивника на полі бою. Сарматки носили на поясі особливий кинджал, призначення в якого було лише одне – вбити кривдника.
Відомо ім`я сарматської цариці Філістери, яка на чолі 300 жінок-войовниць навідувалася до Олександра Македонського.
Якщо хто не знав – за часів Святослава Хороброго жінки воювали поряд з чоловіками. Як свідчать візантійські хроністи серед загиблих русів під Дорростолом знаходили і тіла їхніх бойових подруг. При зброї.
І в пізніші часи українська жінка була особливою. У часи козаччини жінки за відсутності чоловіків захищали свої села від нападників і навіть міцні, вкриті шрамами козарлюги побоювалися своїх “половинок”. Побоювався і свою дружину, знамениту Роксолану турецький султан Сулейман І Пишній, перед яким тремтіла вся Європа.
Українські жінки разом з чоловіками воювали з турками і татарами. І перша у світі жінка, яку було офіційно прийнято до війська в офіцерському званні – українка, громадська діячка та науковець Олена Степанів.
Ну, а те, що немає у світі красивішого видовища, ніж україночка у тонкій яскравій вишиваночці – годі й казати. Кажуть, що коли Гітлер під час перебування у окупованій Полтаві побачив українських дівчат, він збирався терміново переглянути расову теорію

peredplata