Санду: Молдову захищає не нейтралітет, а українська армія

Президент Молдови Майя Санду заявила, що нейтралітет країни є вибором громадян, від якого влада не може зараз відмовитися. При цьому вона визнала, що на сьогодні Молдову фактично захищає українська армія, а не нейтральний статус.

 

Водночас Санду додала, що Молдова обмірковує можливість переглянути питання про свій нейтралітет та вступ до військового блоку. Про це вона заявила під час звернення на телеканалі Moldova1.

За словами глави держави, Молдова бачить, що Росія розпочала агресію, незважаючи на нейтралітет України. Також вона додала, що у нинішній ситуації нейтралітет не захищає Молдову.

“Нейтралітет Молдови закріплений у Конституції. Це вибір громадян, ми не можемо відмовитися від нейтралітету. Інша справа, що у нинішній ситуації нейтралітет нас не захищає. Зараз нас захищає не нейтралітет, а армія України, яка утримує російську армію далеко від наших кордонів”, – заявила Санду.

Політикиня похвалила Україну за опір країні-агресору РФ та закликала громадян Молдови об’єднатися на підтримку прагнення колишньої радянської республіки приєднатися до Європейського Союзу.

Нагадаємо, президент Молдови Майя Санду підтвердила позицію Молдови щодо війни Росії проти України. Політикиня заявила, що країна “ніколи не була і не буде на боці вбивць”, засуджує російську агресію з першого дня повномасштабного вторгнення.

Раніше повідомлялося, що глава країни-агресора Володимир Путін, програючи у війні в Україні, намагається всіляко демонструвати успіхи в “спецоперації”. Саме тому й почалося розхитування ситуації у Молдові.

Як відомо, на початку лютого Україна передала країні-сусідці свої розвідувальні дані, щоб попередити Кишинів про агресивні російські плани щодо держави. Після цього у Молдові змінили уряд, на чолі якого став прозахідний економіст Дорін Речан.

Президент Молдови Мая Санду також заявляла, що РФ має план щодо дестабілізації Молдови із залученням диверсантів із військовою підготовкою, замаскованих під цивільних, які можуть зробити насильницькі дії, напади на деякі державні будівлі та захоплення заручників.

Директор Служби розвідки та безпеки Молдови Олександр Мустяце не відкидав, що Росія має намір вторгнутися до Молдови у лютому-березні 2023 року, але ситуація залежатиме від перебігу війни в Україні.

https://www.obozrevatel.com/ukr/politics-news/sandu-moldovu-zahischae-ne-nejtralitet-a-ukrainska-armiya.htm

peredplata