Що чекає на Україну? Залужний у The Washington Post*

 
 

Верховний український генерал хоче снарядів, літаків і терпіння
За словами головнокомандувача ЗСУ, найгірше, до чого має готуватися Україна – це ядерний удар.
«У мене багато страхів, і «Ваґнер» серед них. І вони не єдині. Якщо ми зараз почнемо про це говорити, у мене голова піде обертом… Наше завдання – підготуватися до найгірших і найімовірніших сценаріїв. І ми намагатимемося мінімізувати наслідки того, що може бути».
За словами Залужного, «вагнерівці» вже вийшли з лінії фронту після того, як місяць тому був захоплений Бахмут, тож на полі бою не відбулося помітних змін під час заколоту. «Ми не відчули, що їхній захист десь ослаб або щось таке.»
Найгірший сценарій, який має розглядати Україна, – це загроза застосування росією ядерної зброї. Проте Залужний зазначив, що це не зупинить українську армію від відвоювання окупованої Запорізької атомної електростанції. «Ми робимо свою роботу. Усі ці сиґнали чомусь надходять іззовні: «Бійтеся ядерного удару». То що, нам опустити руки?»
Питання, які турбують Залужного щодня: коли західні партнери України нададуть необхідну зброю, зокрема більше боєприпасів і F-16? І як можна очікувати, що він виконає роботу без них?
Валерій Залужний сказав, що занепокоєння висловлює американському колезі Марку Міллі, якого він вважає другом. Кілька разів на тиждень вони розмовлять про український фронт, і ці розмови можуть тривати годинами:
«Він їх (занепокоєння) абсолютно поділяє. І я думаю, що він може допомогти мені позбутися цих турбот. У нас домовленість: ми на зв’язку 24/7. Тому іноді я можу зателефонувати і сказати: «Якщо я не отримаю 100 тис. снарядів за тиждень, 1000 людей загине. Постав себе на моє місце».
Але «не Міллі вирішує, отримаємо ми літаки чи ні. Просто поки це рішення ухвалюють в очевидній ситуації, щодня помирає багато людей – дуже багато. Просто тому, що рішення ще не прийняте».
Коментуючи втрати західної бронетехніки, зокрема, німецьких «Леопардів», декілька з яких уже знищено на полі бою, Валерій Залужний сказав:
«Ми не змусили «Леопардів» кататися на парадах і не дозволяли політикам чи знаменитостям фотографуватися з ними. Вони прийшли сюди на війну. А «Леопард» на полі бою – не «Леопард», а мішень».
Генерал Залужний також вказав на доктрину сил НАТО, яка, за його словами, схожа на російську і вимагає переваги в повітрі перед початком наземних операцій глибокої дії: «А Україна, переходячи до наступальних дій, має дотримуватися якої доктрини? НАТО? російської федерації? Чи це не ваша справа? «У вас є своя доктрина. У вас є танки, є деякі гармати, у вас є деякі [бойові машини]. Ви можете це зробити». Що це?»
У командному пункті Валерій Залужний має екран, який показує йому все, що перебуває в повітрі будь-якої миті – авіацію країн НАТО на західному кордоні України, українські літаки в небі над власною державою і російські на її східних межах.
«Скажімо так, кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, удвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти і перенести сюди? – знову запитує Залужний. – Ніхто не каже, що завтра ми повинні переозброїтися і отримати 120 літаків. Мені не треба 120 літаків. Я не збираюся погрожувати всьому світові. Було б достатньо дуже обмеженого числа. Але вони потрібні. Бо иншого шляху немає. Тому що ворог використовує авіацію иншого покоління. Це схоже на те, що ми зараз пішли б у наступ з луками та стрілами, і всі сказали б: «Ти що, з глузду з’їхав?»
Залужний емоційно відреаґував на закиди про повільний контрнаступ. Це не шоу, кожен метр визволеної землі українським захисникам дається кров’ю.
Головнокомандувач заявив, що його «дратує», коли він чує, що довгоочікуваний контрнаступ України на сході та півдні країни розпочався повільніше, ніж очікувалося. Сили оборони щодня просуваються вперед − навіть якщо це лише 500 метрів.
«Це не шоу. Це не шоу, за яким спостерігає весь світ, на яке роблять ставки чи щось подібне. Кожен день, кожен метр дається кров’ю».
Щоб український контрнаступ просувався швидше, сказав Залужний, потрібно більше кожного виду зброї, а також перевага у повітрі − винищувачі F-16: «Без повного постачання ці плани взагалі неможливі. Але вони виконуються. Так, можливо, не так швидко, як хотілось би спостерігачам, але це їхні проблеми».
.
Інтерв’ювала ГК Залужного Ізабелль Хуршудян, Isabelle Khurshudyan, очільниця бюра The Washington Post в Україні, випускниця університету Південної Кароліни. У газеті працює з 2014 року, раніше була кореспондентом у московськім бюрі і спортивним репортером.
Виклад інтерв’ю українською – від “Главкому”.
_______________
* Ukraine’s top general, Valery Zaluzhny, wants shells, planes and patience

peredplata