“Я грузин, але якщо треба – віддам життя за Україну.”, – Георгій Гонгадзе.

 
Сьогодні 16 вересня День пам’яті Георгія Ґонґадзе (1969-2000), українського журналіста, засновника та першого головного редактора інтернет-видання «Українська правда».
Саме цього дня його останній раз бачили живим. Тіло в якому друзі і родичі впізнали тіло Ґонґадзе було знайдене 2 листопада 2000 року в Таращанському лісі, за 70 км від Києва. У 2009 році в Київській області були знайдені останки черепа, які належали зниклому журналісту. Проте, мати Георгія Ґонґадзе до останнього не вірила, що знайдені останки належать її синові, тому його поховали лише 22 березня 2016 року у столиці, на подвір’ї церкви Миколи Набережного, парафіянином якої він був.
До викрадення та вбивства журналіста, згідно з основною версією, безпосередньо причетні високопосадовці з оточення тодішнього президента Л. Кучми.
Оприлюднення аудіозаписів із голосами, схожими на президентський та його найближчих підлеглих, із яких випливає, що вказівка знищити Ґонґадзе надійшла з української владної верхівки, стало початком «Касетного скандалу» — найгучнішого в історії сучасної України.
Втім, крапка у цій резонансній справі ще не поставлена – не лише непокараними, але й неназваними залишаються замовники вбивства журналіста.
16 вересня журналісти у всіх регіонах України традиційно згадують Георгія Ґонґадзе та інших журналістів, які загинули при виконанні своїх професійних обов’язків…
23 серпня 2005 року Георгієві Ґонґадзе було присвоєне звання Героя України (посмертно).
У грудні 2008-го в Києві у сквері на великій Васильківській, постав пам’ятник Георгію Ґонґадзе і всім журналістам, які загинули, виконуючи свій професійний обов’язок. На його честь названо проспект у Києві.

peredplata