Скандал у ліцеї Чернівців: за що звільнили директорку та як вона сама це коментує

Скандал довкола звільнення директорки ліцею №7 у Чернівцях не вщухає. Світлані Рудько винесли з початку року три догани, також комісія виявила майже сотню порушень під час перевірки навчального закладу.

За що саме були отримані догани, кореспондентка molbuk.ua з’явовувала в управлінні освіти та у самої Світлани Рудько.

“Рік тому з початком навчального року якось дуже шквально почали надходити до нас скарги, які стосувалися саме ліцею №7, – розповідає начальниця управління освіти міськради Ірина Ткачук. – Це були і анонімні звернення, і відкриті, в яких ішлося про збори коштів на незрозумілі цілі. При цьому звітності про використання коштів не було. Це надходило і до управління, і нам в особисті повідомлення. Ми були на консультації в Державній службі якості освіти і дійшли спільного висновку, що було б добре провести анонімне анкетування в закладі освіти, щоби побачити, що відбувається там насправді. Доручили директорці розіслати у батьківські вайбер-групи це опитування. Проте виявилося, що вона сформувала власну анкету, яка адмініструється закладом освіти і в яку додали декілька своїх питань, але при цьому частину наших вилучили. Ми кілька разів просили провести анкетування ще раз, проте керівництво закладу відмовилося. Врешті винесли догану”.

Іншу догану Світлана Рудько отримала за те, що не зробила електронну реєстрацію дітей при вступі до першого класу.

“Цього року, перш ніж видати наказ про електронну реєстрацію, ми зібрали директорів і попередили, що за його недотримання будемо виписувати догани. У підсумку всі школи, які проводили набір дітей у перші класи, цей наказ виконали, крім Світлани Рудько. У травні з’ясувалося, що ліцей №7 уже набрав усіх дітей. Ми відкриваємо е-реєстрацію – а заяв там немає, взагалі.
Звичайно, була друга догана”, – розповідає І. Ткачук.

У травні Світлана Рудько отримала третю догану.

“У травні у ліцеї травмувався шестикласник. Ця ситуація зафіксована на камерах внутрішнього спостереження. Одна дитина зумисне травмувала іншу. Причому зумисність підтверджується ще тим, що підкати цей хлопчик робив і іншим дітям. Звичайно, ми розуміємо, що травмування дітей відбувається часто. Але в оформленні цих документів, які було подано до управління освіти, були серйозні порушення. Тому оголосили третю догану”, – провадить І. Ткачук.

Щодо виявлених порушень перевірки проводили у кількох закладах, стверджує чиновниця.

“Ми клопотали перед міськрадою щодо перевірки фінансово-господарської діяльності трьох найбільших шкіл, які перейшли з 1 січня 2022 року на фінансову автономію. Це ліцеї №№7, 13, гімназія №7 (колишня школа №28). У ліцеї №7 виявили 92 порушення. Відділ контрольно-перевірної роботи надає два місяці для усунення цих усіх зауважень. Минуло два місяці, і представники відділу знову навідалися до закладу. Їм не дали працювати: прийшли депутати і години дві їх знімали під час роботи. А наступного дня комісію взагалі не впустили до закладу”, – підсумовує Ірина Ткачук.

Ексдиректорка ліцею Світлана Рудько тим часом оскаржує всі свої догани та звільнення у суді. Вона викладала у закладі англійську мову. Проте вчителювати туди повернеться лише за умови, що її поновлять на посаді. Поки що вірить у те, що суд відновить справедливість.

“Я нічого не зробила такого, що хоча б на краплю завадило освітньому процесу. Це все було зроблено просто через амбіції пані начальниці, яка хоче, щоби все виконувалося так, як вона хоче. Її абсолютно не цікавить ні закон, нічого, – обурюється С. Рудько. – Працюю у ліцеї понад 20 років, і за всі ці роки в колективі не було конфліктних ситуацій. У нас один одного всі чують, допомагають, тут сімейна обстановка. За 21 рік у мене бозна-скільки нагород, відзнак, грамот. Я – лауреат премій Поповича, Федьковича, відмінник освіти України, маю медалі “На славу Чернівців”, “Вдячна Буковина”, Сухомлинського. А тут мені за пів року – три догани! Це що, всі досі були дурні і нізащо мені давали всі ці нагороди?”

“Могли б прийти і сказати: “Світлано Григорівно, ми хочемо, щоби комісія попрацювала, хочемо поспілкуватися з педагогами”. Якби я цього не організувала – тоді б могли б мені робити закиди. Я провела анонімне опитування. Але чого давати його в батьківські групи? Прийдіть, поспілкуйтеся з ними!

Щодо перших класів. Я все зробила абсолютно законно і правильно, як це написано в законі, постанові МОНУ. Ця постанова і наказ Міносвіти юстований, тобто має виконуватися так, як там написано, а не так, як хоче пані Ткачук. І те, що вона написала у своєму наказі, – абсолютно незаконно. Вона перевищила свої повноваження. Електронна реєстрація не є обов’язковою. Тобто є правила, які не можна порушувати. От якби я не прийняла до першого класу тих, хто має право на зарахування і подав документи – тоді б можна було на мене подавати до суду. Бо я б порушила закон. А тут Ірина Ткачук вважає, що я порушила пункти її наказу. Ну, вибачте, наказ управління освіти Чернівецької міської ради трішки, напевне, менше важить, ніж наказ МОНУ”, – провадить Світлана Рудько.

Щодо третьої догани за травмування дитини, то це пані Світлана вважає нонсенсом. Як і виписані порушення під час перевірки.

“Коли ми перейшли на фінансову автономію, було сказано, що принаймні три роки не мають право перевіряти, бо треба спочатку навчитися. Усі ми тільки вчилися цьому. А вони прийшли і почали хапати всі документи за 90-ті, 2000-ні роки. Я ще тоді навіть не працювала тут.

У березні нас перевіряло управління міськради щодо охорони праці. Тоді було лише два зауваження. А тут прийшла пані – і все їй було негаразд. “Старі журнали інструктажів”. Так, може, і старі, але вони ведуться! “Немає титульної сторінки на інструкцію”. Кажу – що від цього помінялося? Чи це таке глобальне порушення? Про “медична сестра” замість “сестра медична” вже мовчу”, – кажеС. Рудько.

Тепер заклад очолюватиме в. о. директора Надія Кейван. Так буде на період дії воєнного стану, під час якого неможливо провести новий конкурс на посаду директора.

Як відомо, Світлану Рудько звільнили 13 вересня. Як зазначено в документі управління освіти, Світлану Рудько звільнили “у зв’язку з невиконанням у повному обсязі у встановлений строк зобов’язань щодо усунення порушень, виявлених позаплановою перевіркою фінансово-господарської діяльності ліцею, а також враховуючи наявність чинних дисциплінарних стягнень”.

Увесь педагогічний колектив на знак протесту проти рішення управління освіти написав заяви на відпустки з 14 по 27 вересня без збереження зарплатні.

15 вересня вчителі ліцею прийшли до міської ради та зустрілися із мером Чернівців Романом Клічуком.

А 18 вересня у Чернівецькій ОВА та в управлінні освіти міськради після тривалих обговорень ухвалили рішення: навчання у ліцеї №7 відновлюють відзавтра, з 19 вересня. В. о. директора поки що стане заступниця з навчально-виховної роботи цього закладу Надія Кейван.

Сергій Кізіма, якого терміново перевели з посади директора ліцею №14 на очільника ліцею №7, повертається до рідного закладу, де його всі чекають і навіть створили петицію з вимогою повернення улюбленого керівника.

Як і передбачав Сергій Кізіма, він на посаді директора ліцею №7 – тимчасово.

Водночас правоохоронці з’ясовуватимуть законність звільнення попередньої керівниці ліцею №7 Світлани Рудько.

Тим часом набрала необхідну кількість голосів для розгляду петиція про висловлення недовіри діям Ірини Ткачук.

peredplata