У Польщі опоненти чинної влади можуть створити більшість – екзит-поли

 

За результатами парламентських виборів у Польщі екзит-поли попередньо прогнозують високі результати трьох партій, що є опонентами чинної влади, з перспективою створення ними більшості.

Джерело: опитування IPSOS, оприлюднене у неділю о 22 годині за київським часом – після завершення голосування у Польщі, пише “Європейська правда

Деталі: За цими даними, чинна партія влади “Право і Справедливість” (ПіС) стала формальним переможцем виборів – опитування прогнозує їй перше місце із показником у 36,8%. Утім, цього недостатньо для формування більшості.

Натомість основний очікуваний партнер ПіС – політична сила “Конфедерація”, відома своїми антиукраїнськими гаслами, суттєво втратила підтримку виборців у останні тижні – екзит-пол прогнозує їй 6,2% голосів та п’яте місце.

Це означає, що, у разі підтвердження даних під час підрахунку голосів, опозиція здобуває впевнену більшість.

На другій сходинці за даними екзит-полу – Громадянства коаліція – блок правоцентристських партій навколо Громадянської платформи Дональда Туска. Їй опитування прогнозує 31,6% – значно більше, ніж прогнозували опитування до виборів.

Третє місце – у партії “Третій шлях”, яка може отримати 13,0%. Четвертим іде об’єднання лівих сил “Лівиця” із 8,6%.

Три згадані партії ще під час кампанії розглядали один одного як союзників для формування коаліції, що зможе змінити владу ПіС у Польщі. Опитування прогнозує їй близько 250 мандатів у Сеймі (для більшості достатньо мати 231 голос.

peredplata