Зеленський призначив нового командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ

Президент Володимир Зеленський своїм указом призначив новим командувачем Сил спеціальних операцій Збройних сил України Сергія Лупанчука.

Джерело: укази президент №728/2023, №727/2023

Дослівно: “Призначити полковника Лупанчука Сергія Костянтиновича командувачем Сил спеціальних операцій Збройних сил України”.

Деталі: Іншим своїм указом президент звільнив Віктора Хоренка з посади командувача Сил спеціальних операцій.

Що було раніше: У вересні Зеленський присвоїв вищі військові та спеціальні звання та вручив погони військовослужбовцям сил оборони та правоохоронних органів України. Тоді глава держави присвоїв звання генерал-майора та вручив відповідні погони Віктору Хоренку, якого 3 листопада звільнив з посади командувачу Сил спеціальних операцій ЗСУ

Зеленський в липні 2022 року представив особовому складу Сил спеціальних операцій нового командувача ССО, бригадного генерала Віктора Хоренка.

Хоренко дізнався про звільнення зі ЗМІ, подання на звільнення командувача ССО Залужний не робив

Генерал-майору Віктору Хоренку невідомі причини відставки з посади командувача Сил спецоперацій, подання на його звільнення головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не робив.

Джерело: Хоренко включенням в ефірі УП live

Пряма мова: “Причини особисто не знаю. Скажу так, дізнався про це із засобів масової інформації. Спілкувався з головнокомандувачем (Валерієм Залужним), який також пояснити мені цього не зміг.

Главком мав робити відповіден подання, але він мені відповів, що такого не робив. Не розумію, що сталося”.

Зеленський пояснив, чим займатиметься екскомандувач ССО Хоренко

 
Зеленський вручає генеральські погони командувачу ССО Віктору Хоренку у вересні 2023 року. фото ОП

Президент Володимир Зеленський каже, що екскомандувач Сил спецоперацій генерал-майор Віктор Хоренко продовжить виконувати спеціальні завдання у складі Головного управління розвідки МОУ.

Джерело: звернення наприкінці 618-го дня війни

Пряма мова: “Провів заміну в командному складі Збройних сил України – призначив полковника Сергія Лупанчука новим командувачем Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Це досвідчений офіцер – бойовий офіцер, правильний командир і людина, яка може додати нашим Силам спеціальних операцій більшої потужності. Чекаємо нових результатів.

Генерал Віктор Хоренко, який командував ССО, продовжить виконувати спеціальні завдання у складі ГУР МО України”.

 

Передісторія:

  • 25 липня 2022 року президент Володимир Зеленський звільнив Григорія Галагана з посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ та призначив на цю посаду бригадного генерала Віктора Хоренка.
  • У вересні 2023 року глава держави присвоїв Хоренку звання генерал-майора.

peredplata