Третій зайвий! Путіна — за борт!

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Байден і Сі Цзіньпін відмовилися брати участь у віртуальному саміті G20 із Володимиром Путіним
Віртуальний саміт лідерів “Великої двадцятки” G20, в якому вперше з початку війни з Україною вирішив взяти участь президент Володимир Путін, пройде без лідерів ключових світових держав — США і Китаю.
Президент США Джо Байден та лідер КНР Сі Цзіньпін відмовилися брати участь у віртуальній зустрічі G20, яка у середу, 22 листопада, відбудеться у режимі відео-конференції, повідомляє агентство Bloomberg.
У саміті, де вперше з 2021 року виступить Володимир Путін, тому замість Сі Цзіньпіна Китай представлятиме прем’єр держради КНР Лі Цян. Байден також пропустить захід, повідомив індійський міністр закордонних справ Вінай Кватра. Хто замінить під час саміту президента США – наразі невідомо.
Як повідомила прес-служба Кремля, Путін має намір виступити з великою промовою, в якій торкнеться “ситуації у світовій економіці та фінансах”, а також “кліматичного порядку денного, проблематики цифровізації та інших тем”.
Очний саміт лідерів G20 проходив 9–10 вересня в Нью-Делі, і Індія запрошувала Путіна від імені прем’єра Нарендри Моді. Але російський президент, якому видано орден на арешт Міжнародним кримінальним судом у Гаазі (МКС), не наважився на поїздку, навіть незважаючи на те, що Індія не є країною учасницею МКС.
Раніше Путін розглядав можливість відвідати саміт БРІКС у ПАР, але був змушений відмовитися від візиту після того, як влада країни попередила його про неминучий арешт за ордером за військові злочини в Україні. Восени 2022 року Путін був відсутній на саміті G20 в Індонезії, де російську делегацію очолював міністр закордонних справ Сєргей Лавров.
У ході віртуального саміту G20 —2023 у Путіна не буде жодних двосторонніх міжнародних переговорів. Ізолйція!

peredplata