Микола Макарович СОЛТИС – художник, педагог, поет

 Учитель і наставник кількох поколінь митців – випускників Косівського училища та інституту прикладного і декоративного мистецтва. Відзначений почесним знаком «Кращий педагог» (1997 р.) і званням лауреата літературно-мистецької премії імені Марка Черемшини (2019 р.).
(Авторка допису – Лариса Березка).
Доля родини Солтисів пов’язана з трагічними сторінками історії – переселенням українців під час операції «Вісла» 1945 року. Батьків митця примусово виселили з рідного села Бонарівка Ряшівського воєводства Польщі до села Горішнє Залуччя Снятинського району Івано-Франківської області. Саме тут 6 грудня 1947 року в сім`ї депортованих бонарів`ян Макара та Олени Солтисів народився Микола.
З раннього дитинства відчув потяг до малювання. У шкільні роки творчим наставником хлопця був відомий снятинський художник, майстер психологічного портрета Ярослав Лукавецький.
Після закінчення 8-го класу у рідному селі Микола Солтис перейшов у Прутівську середню школу. Пізніше працював на Снятинському меблевому комбінаті, звідки його призвали в армію. Під час служби закінчив два курси Московського університету ім. Н.Крупської з малюнка і живопису.
Творча натура та художній хист спрямували юнака до Київського державного художнього інституту (нині Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури). Ще у студентські роки Микола малював пейзажі, портрети, мав велике відчуття пластики та кольору, умів мислити образно.
Після закінчення закладу отримав диплом художника, викладача рисунка і креслення, методиста художнього виховання.
Миколу Макаровича направили у Косівське училище ім. Василя Касіяна (пізніше – інститут декоративно прикладного мистецтва), де понад два десятка літ митець працював викладачем академічних дисциплін – рисунка, живопису, графіки, скульптури, шрифтів, перспективи, анатомії. У 2003-му році вийшов на пенсію.
Паралельно з педагогічною працею знаходив час для творчості.
Микола Солтис працює у різних техніках і жанрах. У його доробку – живописні картини, графіка, скульптурні роботи. Кращі його твори експонували на багатьох виставках в Україні та за кордоном. Вагомим творчим внеском митця є галерея майстерних портретів: Т.Шевченка, І.Франка, професора Євгена Сагайдачного, рідного діда Василя, родичів, відомих людей. У кожному з портретів художник добирає відповідну манеру живописного письма, делікатні лінії, виважені кольорові відтінки.
Митець є автором великої кількості тематичних плакатів, ілюстрацій, зокрема, ілюстрував бестселер Василя Кархута «Ліки навколо нас», книжки: «Зустрічі» Івана Оробця і «Слово на долоні» В. Карого.
Талант Миколи Солтиса проявився ще й в іпостасі поета. Літературним доробком митця стала поетична збірка віршів у книжечці «Плин Думок», ілюстрована авторськими графічними малюнками. Спогади, роздуми про сьогодення пронизані філософським змістом, продиктовані життєвим досвідом і зрілою мудрістю.
Художник активно працював над відновленням храмів, капличок. Зокрема, виконав розпис по металу на храмових брамах у Залуччі, Княжому, Тучапах, Видинові, оформив іконостас церкви Архістратига Михаїла села Хутір-Будилів. Його творчі роботи є у двох церквах рідного села. Фойє місцевої школи прикрашає змістовний триптих «Хто ми такі і куди ми ідемо», на якому постають образи легендарних героїв України: І. Мухи, Б. Хмельницького, В. Шашкевича. Вражають тематичні живописні твори «Україно, велетнів роди», «Гомоніла Україні», «Сім`я».
У творчому доробку художника натюрморти і пейзажі, виконані різними матеріалами. Чимало творчих робіт пана Миколи зберігаються у приватних колекціях України, Білорусі, Польщі, Австрії, США, Канади та Японії.
Спробував митець і заробітчанського хліба за океаном у США, куди разом із сім`єю виїхав у 2003-му році. Міг би й донині ніжитися у ситій Америці, де й живе родина, але туга за рідним краєм, брак наснаги та неможливість уповні насолодитися там творчою роботою змусили повернутися на Батьківщину. З 2013 по 2017 рік Микола Макарович знову навчав студентів Косівського інституту.
Після повернення з чужини художник оселився у будинку батьків у с. Горішнє Залуччя. Має авторитет серед громади, займається творчістю та громадською діяльністю. У родинному обійсті Микола Солтис зібрав та упорядкував кімнату-музей «АРТ», у якій експонуються родинні побутово-вжиткові речі. Окремий куточок митець відвів для висвітлення історії села Бонарівки, звідки походять корені його роду. На стінах світлиці – постійно діюча виставка творчих робіт художника. Тут проходять зустрічі та культурно-мистецькі заходи…
 Лариса БЕРЕЗКА.

peredplata