Ні Сялянь, китайська спортсменка настільного тенісу з Люксембургу

На літніх Олімпійських іграх у Парижі у центрі уваги опинилася 61-річна Ні Сялянь. Ні Сялянь, китайська спортсменка в дисципліні настільного тенісу, яка має громадянство Люксембургу, є найбільш віковим гравцем на ОІ та найбільш віковим переможцем олімпійських змагань з настільного тенісу. Її легендарна кар’єра надихає багатьох молодих спортсменів та поціновувачів цього виду спорту.
Ні Сялянь народилася у Шанхаї у липні 1963 року. Як одна з найбільш легендарних спортсменок на світовій арені настільного тенісу, вона представляла збірну Китаю на 37-му чемпіонаті світу з настільного тенісу у 1983 році та виграла командну першість. У 1991 Ні Сялянь оселилася в Люксембурзі та почала представляти Люксембург на змаганнях з настільного тенісу. Вона тричі перемагала на Чемпіонаті Європи у жіночому розряді. На Олімпійських іграх 2000 року в Сіднеї 37-річна Ні Сялянь увійшла до топ-16 у жіночому розряді та здійснила свою олімпійську мрію. Починаючи з 2002-го Ні Сялянь поступово зникла з арени настільного тенісу. Однак, коли всі вже думали, що вона збирається «на пенсію», вона взяла участь в Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні, Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні, Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро та Олімпійських іграх 2020 року. Цього року на Олімпійських іграх у Парижі Ні Сялянь вже вшосте виступає на Олімпійській арені. Хоча Ні Сялянь ніколи не здобувала титул олімпійської чемпіонки, її любов до настільного тенісу виглядає ще більшою, ніж золота медаль.
Після гри Ні Сялянь розповіла про те, чи боротиметься вона за участь у наступних Олімпійських іграх: «Три роки тому я не очікувала, що опинюся тут, ніколи не говори “ніколи”». Китаянка зазначила, що поки їй дозволяє фізичний стан, вона продовжуватиме свою спортивну кар’єру у настільному тенісі.

peredplata