Паралімпійські ігри у Парижі: які країни можуть стати фаворитами змагань

До відкриття Паралімпіади у Парижі залишилося менш як тиждень. Ігри стартують 28 серпня та триватимуть до 8 вересня. У них візьмуть участь 4400 спортсменів із 180 делегацій. Яким країнам прогнозують топмісця у медальному заліку?

На Паралімпійських іграх розігрується більше комплектів нагород, ніж на Олімпіаді через участь атлетів із різними категоріями інвалідності. Втім паралімпійські досягнення дуже часто пов’язані з ресурсами та рівнем розвитку параспорту в окремо взятій країні.

Україна

Українська паралімпійська збірна завжди демонструвала високі результати. На Паралімпійських іграх-2008 атлети були п’ятими у медальному заліку, у Ріо-2016 — третіми, у Токіо-2021 — знову п’ятими. 

В Україні протокол розвитку та підтримки паралімпійського руху почали розробляти на початку 1990-х років. Це було пов’язано з появою великої кількості дітей, народжених з обмеженими можливостями після Чорнобильської катастрофи. На сьогодні в країні вже існує необхідна програма та культура параспорту, що приносить високі результати. На жаль, кількість українців з обмеженими можливостями збільшується через військову агресію Росії проти України. Вже два з половиною роки триває повномасштабна війна, яка травмує не тільки військових, але й цивільних. 

 

Франція

Країну, яка проводить Паралімпіаду, представлятиме 230 спортсменів, що змагатимуться у 22 дисциплінах. І якщо олімпійська збірна Франції прагнула потрапити у першу п’ятірку, що їй і вдалося, то мета параспортсменів — бути у вісімці лідерів. Аби досягнути цього, французам доведеться виграти удвічі більше золотих нагород, аніж на Паралімпіаді у Токіо 2021 року. 

Китай

Починаючи з Паралімпійських ігор 2004 року в Афінах, Китай стабільно утримує лідерство у медальному заліку. Зокрема, на пекінській Паралімпіаді 2008 року збірна Китаю виграла 211 медалей, 89 з яких були золотими. Це вдвічі більше, ніж у збірної Великої Британії, яка опинилася на другому місці. У Токіо китайські параспортсмени вибороли 207 нагород. З них — 97 золотих, 60 срібних та 51 бронзова. 

Попри такі успіхи, стратегія розвитку параспорту у Китаї з’явилася лише на початку 2000-х. Саме у рамках підготовки до пекінської Паралімпіади у країні і розробили стратегію розвитку параспорту. Було запроваджено систему виявлення та підготовки паралімпійців на базі національних тренувальних центрів у всіх провінціях країни. Тож і наразі є усі підстави вважати, що збірна Китаю своїм лідерством не поступиться. 

США

Сполучені Штати Америки очолювали медальну таблицю з Паралімпіади у Монреалі 1976 року до Атланти-1996. В армії США існує програма реабілітації поранених військових за допомогою спорту і багато з них потім роблять професійну кар’єру. З 1996 року американські спортсмени жодного разу не ставали першими, але регулярно опинялися у трійці найсильніших або близько до того. Що очікує американську паразбірну цьогоріч? У баскетболі на візках американці є фаворитами, тож дворазові паралімпійські чемпіони прагнутимуть захистити свій титул. 

Велика Британія 

Британська збірна здобула 124 медалі на Паралімпійських іграх у Токіо: 41 золоту, 38 срібних та 45 бронзових. Особливо успішними стали плавання та велоспорт. На додаток, вони традиційно є головними суперниками для спортсменів із Китаю. 

Саме за Велику Британію виступає Сара Сторі. Із 17 золотими медалями (п’ять у плаванні та 12 у велоспорті) вона є найтитулованішою спортсменкою в історії Паралімпійських ігор. Вперше Сторі взяла участь у першості у Барселоні 1992 року, тож паризька Паралімпіада в її кар’єрі стане вже дев’ятою. 

Бразилія 

У паризькій Паралімпіаді візьмуть участь 300 спортсменів. Спортивний директор Паралімпійського комітету Франції Жан Міньє зазначає, що в Бразилії зараз якраз відбувається розробка проєкту розвитку спорту високих досягнень, який запустили після Ігор у Ріо у 2016 році. Тож паризькі змагання можуть якраз стати тим моментом, коли він продемонструє свої результати. 

peredplata

Залишити відповідь