Реформа місцевого самоврядування вкрай потрібна. За 25 років з карти зникло більше 600 населених пунктів, – Сергій Шаршов

Реформа місцевого самоврядування вкрай потрібна. За 25 років з карти зникло більше 600 населених пунктів, - Сергій ШаршовРеформа місцевого самоврядування покликана вирішити три основні проблеми:

1. демонтувати надмірну централізацію влади, яка тягне за собою високий рівень корупції, низький рівень управлінських рішень та неузгодженість політики розвитку і реалізації інтересів громад;

2. вирішити проблему слабкої матеріально-фінансової основи територіальних громад, яка є причиною низької якості публічних послуг, зношеності мереж та створює ризики виникнення різних техногенних катастроф;

3. розв’язати проблему надмірної подрібненості адміністративно-територіальних одиниць, наслідком якої є низький рівень професіоналізму посадових осіб місцевого самоврядування, зникнення з карти України сотень сіл.

Про це йшла мова в м. Суми на першому регіональному Форумі місцевого самоврядування «Досвід реформ» за організації Сумської обласної ради.

Варіанти підходів до вирішення цих проблем озвучив Сергій Шаршов, директор Департаменту місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України.

«Перший рецепт – це далі зберігати статус-кво, як і було в Україні протягом 25 років, внаслідок якого з карти зникло більше 600 населених пунктів, сільських жителів зменшилося більше, ніж на 3 мільйони, а кількість сільських і селищних рад за цей час зросла більше, ніж на 1000 одиниць! Другий – проведення адміністративно-територіальної реформи – це коли імперативним шляхом приймається закон про адмінтерустрій, в якому вже чітко визначено, які є межі базового, районного і обласного рівня. Але спроба така була в 2005 році і провалилася. Третій – досвід країн ЄС – це надати можливість органам місцевого самоврядування самим вирішувати питання місцевого значення, надавши їм відповідні ресурси, повноваження та відповідальність. Саме цей шлях було обрано Урядом при підтримці всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування», – поінформував Сергій Шаршов.

Він наголосив, що без внесення змін до Конституції України в частині децентралізації провести повноцінну реформу неможливо та зазначив, що всі необхідні зміни в цій частині, які підготували асоціації органів місцевого самоврядування спільно з експертами, ввійшли до проекту змін до Основного закону, який вніс на розгляд парламенту Президент України.

«Зміни покликані переформатувати органи місцевого самоврядування з наділенням їх максимальними повноваженнями за принципами децентралізації і субсидіарності. Також вони покликані переформатувати державні адміністрації в органи префектурного типу, чітко визначити, що таке адміністративно-територіальна одиниця, бо тут сьогодні є колізії. Зміни до Основного закону дають можливість створити при обласних і районних радах виконавчі комітети. Адже сьогодні виконавчі функції районних та обласних рад здійснюють місцеві державні адміністрації. Виходить, що на субрегіональному і регіональному рівні нас утворене квазі-місцеве самоврядування», – пояснив директор Департаменту.

Сергій Шаршов звернув увагу учасників Форуму на те, що кожна політична сила, яка на сьогодні представлена у парламенті, у своїх програмних завданнях передбачила передачу повноважень від центральних органів влади до органів місцевого самоврядування.

«Усі передбачили децентралізацію (…) Але немає жодної політичної сили, яка працює в парламенті і яка б передбачила таке завдання, як проведення широкомасштабної адміністративно-територіальної реформи. І тут виникає питання: а як проводити децентралізацію, якщо повноваження немає кому передати? Ось сумна статистика: 47% адміністративно-територіальних одиниць мають чисельність жителів менше 1000 осіб. Які повноваження, які функції можна передавати на базовий рівень, якщо є громади з чисельністю населення 88, 96, 98 осіб?! А таких у нас більше 100», – наголосив Сергій Шаршов.

Оскільки країна вкрай потребує кардинальних змін, а реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади є базовою, без якої неможливе здійснення секторальних реформ (освітньої, медичної, житлово-комунальної тощо), було прийнято два ключові закони, які вже сьогодні дають можливість громадам розвиватися. Мова йде про закони «Про співробітництво територіальних громад» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

«Сьогодні вже реалізуються ці два закони – створено 172 об’єднані громади – об’єдналися більше 800 сільських селищних рад. Місцеві бюджети цих громад зросли в 2 рази, а з врахуванням субвенцій – більше, ніж 5 разів», – констатував директор Департаменту.

Він закликав представників місцевого самоврядування долати страх перед реформою

«Хто вагається у прийнятті рішень щодо об’єднання, то для вирішення проблем місцевого значення існує ще закон про співробітництво територіальних громад. Зрештою, не бійтеся, а беріть калькулятор і рахуйте, які сьогодні доходи і які будуть після об’єднання. Моделюйте!»

Сергій Шаршов також навів дані, які свідчать, що в 2015 році бюджетна децентралізація сприяла росту місцевих бюджетів і в підсумку склала + 42%. У першому кварталі 2016 року цей показник склав +50%.

«Відверто, ще ніколи такого не було, як за останні два роки, щоб на рахунках органів місцевого самоврядування залишалися кошти», – додав представник Мінерегіону.
Довідка
У першому регіональному Форумі місцевого самоврядування «Досвід реформ» за організації Сумської обласної ради взяли участь керівництво Сумської обласної ради, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, обласних рад інших регіонів, а також понад 500 представників органів місцевого самоврядування, міжнародні та українські експерти у сфері розвитку міст та муніципальної політики.

Прес-центр ініціативи

«Децентралізація влади»

peredplata