Рейтинг довіри до Зеленського вперше впав нижче 50%, – опитування

Рейтинг довіри українців до президента України Володимира Зеленського наприкінці січня 2020 року становив 49,4%.

Як інформує Цензор.НЕТ із посиланням на Інтерфакс-Україна, про це свідчать дані опитування, проведеного “Центром соціального моніторингу” і Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка з 24 по 28 січня 2020 року.

Зокрема, 20,5% опитаних сказали, що зовсім не довіряють главі держави, 18,8% – швидше не довіряють, 28,7% – швидше довіряють, 20,7% – повністю довіряють, а 11,3% опитаних обрали пункт “складно відповісти”.

Водночас президент України залишається політиком з позитивним балансом довіри (+10,1%).

Зазначається також, що рейтинг довіри до прем’єр-міністра Олексія Гончарука, згідно з результатами опитування, впав після оприлюднення аудіозаписів з обговоренням компетентності президента України Володимира Зеленського щодо фінансових питань.

Згідно з результатами опитування, варіант відповіді “зовсім не довіряю” або “швидше не довіряю” обрали 65,5% респондентів. Довіру прем’єр-міністру висловили 23,5%. Баланс довіри становить -42%.

При цьому 38,5% опитаних заявили, що почали гірше ставитися до Гончарука після оприлюднення аудіозаписів. Ніяк не змінилося ставлення до прем’єр-міністра у 46,9% опитаних, а 1,8% респондентів повідомили, що аудіозаписи покращили їхнє ставлення до Гончарука.

Респондентам також було поставлено запитання “Якщо найближчої неділі відбудуться вибори до Верховної Ради України, за яку партію Ви проголосуєте, якщо у списку будуть такі партії?”. У підсумку симпатії українців розподілилися таким чином (серед тих, хто визначився і взяв би учать у виборах):

“Слуга народу” – 39,1%,

“Опозиційна платформа – за життя” – 14,5%,

“ВО “Батьківщина” – 10,8%,

“Європейська Солідарність” – 10,6%,

“ВО “Свобода” – 4,6%,

“Голос” – 4,4%,

“Сила і честь” – 3,9%,

“Опозиційний блок” – 2,5,

“Партія Шарія” – 2,5,

“Радикальна партія Олега Ляшка” – 2,1,

“Об’єднання “Самопоміч” – 1,8%,

“Аграрна партія України” – 0,8%,

“Рух нових сил Міхеіла Саакашвілі” – 0,7%.

10,9% опитаних сказали, що не взяли б участі в голосуванні.

Також переважна більшість українців (88,7%) вважають несправедливими високі зарплати і премії міністрів та топчиновників держпідприємств.

Так, за даними соціологів, 47,9% опитаних заявили, що детально поінформовані про цю ситуацію. 45,6% відповіли, що трохи чули про це. Лише 6,5% респондентів заявили, що не знають про що йдеться.

Серед опитаних 88,7% відповіли, що вважають високі зарплати чиновників несправедливими і лише 5% з ними не погодилися, ще 6,3% не змогли відповісти.

Крім того, через високі зарплат 61,7% українців заявили, що почали гірше ставитися до прем’єра Олексія Гончарука, 67,4% сказали, що почали гірше ставитися до тих міністрів і керівників, які отримують такі виплати.

Рейтинг довіри до Зеленського вперше впав нижче 50%, - опитування 01

У межах дослідження було опитано 2003 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,24% з імовірністю 0,95.Джерело: https://censor.net.ua/ua/n3173404

peredplata