“Мер працює як відділ кадрів”. Кого призначають на керівні посади у міськраді Чернівців

Чернівецька міськрада отримала нових посадовців. Серед них — радники голови Романа Клічука та депутати. Конкурси на посади не проводили. За час роботи нового складу міськради через конкурс обрали двох очільників, решту — призначив міський голова. Клічук каже, так економлять час. Водночас за словами політолога Ігоря Баб’юка, це порушує обіцянки виборцям.

Більшість на сесії та в міськраді

За понад пів року змінили керівників майже усіх управлінь та департаментів. Нових начальників отримали також комунальні підприємства. З 20 призначень, майже половина керівників — балотувались від партії “Єдина Альтернатива” чи працювали на підприємствах Клічука.

Помаранчевим позначені керівники, які балотувались від "ЄА", білим - колишні працівники підприємств, власником яких є Клічук. Синім – представники "ЄС". Жовтим – люди, які не підпадають під попередні категоріїСуспільне Буковина

Помаранчевим позначені керівники, які балотувались від “ЄА”, білим – колишні працівники підприємств, власником яких є Клічук. Синім – представники “ЄС”. Жовтим – не підпадають під попередні категорії.

Два департаменти — соціально-економічного розвитку та соціальної політики — очолили депутати від фракції “Європейська Солідарність”.

За словами політолога Ігоря Баб’юка, ця фракція входить до мерської більшості в міськраді. Відтак призначення депутатів від “Європейської Солідарності” є способом зберегти її. Водночас міський голова каже, обирають найкращих за результатами співбесід.

На конкурси немає часу

На конкурсі обрали керівників кіноцентру імені Миколайчука та Жовтневого парку. Решту очільників призначили за розпорядженнями міського голови. Клічук каже, що проводить співбесіди та бере на роботу лише на пів року. “Якщо покажуть ефективність — продовжимо контракт”.

За його словами, надалі конкурси проводитимуть, втім зараз на це немає часу.

“Для організації та проведення конкурсу потрібно приблизно два місяці. Їх у нас немає”, — каже Клічук.

За словами міського голови, скоро переглядатимуть результати роботи директора Калинівського ринку. Олег Гульпак — перше призначення Клічука.

Призначення суперечать обіцянкам

У Плані дій кандидата на міського голову Романа Клічука вказано, що у місті проводитимуть прозорі конкурси, а кандидатів “презентуватимуть громадськості”. За словами політолога Ігоря Баб’юка, прямі призначення — це порушення обіцянок виборцям. Водночас конкурси можуть привести до посад людей, з якими важче співпрацювати.

“Прийшла команда і хоче показати результат. Вони розуміють, що на конкурсі може перемогти будь-яка людина. Зокрема опозиційна до команди — нею складніше керувати, а також звільнити”, — каже Баб’юк.

Наразі жоден з представників фракцій, які перейшли в опозицію до міського голови, не мають посад у раді. За словами голови фракції “Команда Михайлішина”, поки не буде конкурсів — свої кандидатури не подаватимуть.

“Мер працює як відділ кадрів — влаштовує на роботу потрібних депутатів”, — каже Віталій Михайлішин.

Судяться, аби повернутись у департаменти, яких не існує

У міській раді ліквідують декілька департаментів та відділів. У коментарі Суспільному секретар виконкому Сергій Добржанський сказав, що це роблять задля підвищення ефективності управління.

“Наприклад, раніше транспортом займався департамент житлово-комунального господарства. Вони більше часу приділяли дорогам та іншим ремонтам. Ми побачили результати такого управління. Тому тепер для транспорту є окремий департамент”, — каже Добржанський.

У міськраді ліквідують департаменти розвитку, житлово-комунального господарства та містобудівного комплексу. Їхні колишні керівники зараз доводять у суді, що їх звільнили незаконно. Вони хочуть повернутись на посади та отримати компенсації за вимушені прогули.

Посадовці, які через суд доводять, що їх звільнили незаконноСуспільне Буковина

Посадовці, які через суд доводять, що їх звільнили незаконно

Також до суду подали декілька колишніх працівників ради та начальники комунальних підприємств. Вони очікують на рішення.

Що відомо

  • До Чернівецької міськради пройшли сім партій, які подолали п’ятивідсотковий бар’єр.
  • Міським головою Чернівців обрали підприємця від партії “Єдина Альтернатива” Романа Клічука.

peredplata