Байден кличе Зеленського на 30 серпня 2021 року

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:

-Президент США Джо Байден з нетерпінням чекає свого українського колегу Володимира Зеленнського у Білому Домі 30 серпня 2021 року

Про це мовиться у сьогоднішній заяві Білого Дому. Особисто я задоволений тоналтьністю і риторикою цього документу.
“Президент Байден з нетерпінням чекає аби привітати Президента України Володимира Зеленського в Білому домі 30 серпня 2021 року. Цей візит підтвердить непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України в умовах агресії Росії на Донбасі та в Криму. США підтримує тісну співпрацю з Україною у питаннях енергетичної безпеки, зусилля Президента Зеленського у боротьбі з корупцією та у реалізації програми реформ, заснованої на спільних демократичних цінностях”, йдеться у заяві Білого Дому. (https://www.whitehouse.gov/…/statement-by-white…/…)
У цьому контексті хочу зазначити, що для украінського МЗС і наших дипломатів останнні два місяці виявились особливо спекотними. Дипломати України і їх німецькі колеги організували німецько-українську зустріч на найвищому рівні.
Хтось може дорікнути, що зустріч у Берліні була невдалою. Але так можуть думати лише українські політологи-аматори, а не професіонали. Так, ми не зуміли переконати Ангелу Меркель у згубності газогону “Північний потік – 2” і для України, і для ЄС в цілому. Але ми чітко продемонстрували нашу позицію щодо цієї проблеми.
Що іще важливо! Від 2014 року українська дипломатія під керівництвом Петра Порошенка і Павла Клімкіна не змогла піддати сумніву правильність Мінських домовленостей і доцільність їх виконання у тій послідовності, яка була схвалена Петром Порошенком, Володимиром Путіним, Ангелою Метркель і Франсуа Олланндом у 2015 році у Мінську. Зараз ми про цe заявили у Берліні офіційно на увесь світ, що спочатку деокупація Донбасу, виведення звідтіля усіх неукраїнських збройних формувань (росіян і їх найманнцнів), контроль нашого кордону, а вже після після цього місцеві вибори за українським законодавством і ніякої імплементації якихось “формул Штайнмайєра” в українське законодавство.
Навіть візуально було помітно, що пані канцлерка не чекала від України тако спротиву і була цим пригнічена. Остаточно пані Меркель добив дуже прозорий натяк, що Україна не задоволена Нормандським форматом і бажає долучення до нього США, або створення нового, широкого міжнародного переговорного формату.
Усі ці питання повторно будуть обговорюватись 30 серпня у Вашингтоні з президентом США Джо Байденом.
Statement by White House Press Secretary Jen Psaki on the Visit of President Volodymyr Zelenskyy of Ukraine | The White House

peredplata