Чого не вистачило українці Конотоп для боротьби за “бронзу” Олімпіади-2020: пояснення тренера .

 

Українська важкоатлетка не змогла повторити результат юніорського чемпіонату світу на змаганнях у Токіо.

Кар’єра 20-річної важкоатлетки Каміли Конотоп стрімко розвивається. У 2018 році вона дебютувала на дорослому рівні чемпіонатів світу, а у 2021-му – стала чемпіонкою Європи.

Після виступу на Євро Конотоп взяла участь на молодіжному чемпіонаті світу, де здобула перемогу зі світовим рекордом серед юніорок. На тому турнірі їй вдалося взяти загальну висоту 212 кілограмів: 96 кг – у ривку і 116 кг – у поштовху.

У підсумку Конотоп стала однією із двох важкоатлеток, які відправилися від України на Олімпіаду-2020. І на дебютних для себе Олімпійських Іграх посіла п’яте місце.

Однак результат Конотоп міг бути і вищим. У ривку вона взяла лише 94 кг, а спроба на 96 їй не підкорилася. А у поштовху замість 116 кг взяла всього лише 112 кг. У підсумку замість ваги у 212 кг на Олімпіаді вона взяла лише 206 кг.

Чому Конотоп не змогла повторити результат юніорского ЧС?

Якби Конотоп повторила результат молодіжного чемпіонату світу, то змогла б виграти “бронзу”, упевнений головний тренер збірної України Юрій Кучінов. Бронзова призерка Олімпіади в Токіо у цій вазі Зульфія Чиншанло у сумі взяла вагу 213 кг.

В інтерв’ю Суспільне Спорт тренер звернув увагу на її результат та наголосив: після того, як Каміла не взяла вагу 96 кг, довелося терміново вносити корективи у плани.

“[Конотоп] почала виступати та побачила суперників, хоча я їй казав не дивитися у [стартові] протоколи. Вона усе одно дивилася, бо їй здавалося, “я ж чемпіонка світу [серед молоді], чемпіонка Європи”. Але трапилося так, що коли вона 96 кг не “порвала” – її наче відключило. Ми у терміновому порядку перезамовили вагу з 110 кг, які ми хотіли, на 106 кг. Бо ми бачили, що вона “погасла” і її неможливо було підбадьорити”.

Тренер збірної України назвав результат Конотоп посереднім. І впевнений: якби вона повторила результат молодіжного чемпіонату світу у ривку, то виступила б краще, інакше вона б здобула “бронзу”.

“У поштовху вона виступила посередньо – вона штовхала 116 кг. Якби вона вирвала свої 96-97 кг – гадаю, у неї і дух би з’явився на поштовх, і решта. Ми їхали з нею, говорив, що вона за бронзову медаль може боротися, бачили це. Як виявилося, там 213 кг, а вона підіймала 214 кг. Ці 214 кг, які вона підіймала, дали б їй можливість стати бронзовою медалісткою. Але вийшло як вийшло”.

Водночс Кучінов зазначив, що за першочерговим планом участь Конотоп в Олімпіаді-2020 не розглядалася: вона мала готуватися до Парижа-2024. Але через коронавірус у Анастасії Лисенко, було прийнято рішення відправити її у Токіо.

“Вона тут [на Олімпіаді] наймолодша спортсменка. Вона планувалася на 2024 рік, у нас були дві спортсменки – Ірина Деха та Анастасія Лисенко. Але Лисенко перехворіла коронавірусом, і їй лікарі заборонили виступати – у неї стрибав тиск. До цього часу за рік приспіла і молода спортсменка Конотоп. Ми її брали завжди як третю запасну. Вийшло, що вона вигравала до цього старти, де була найсильнішою”.

Кучінов також зазначив, що Конотоп у майбутньому повинна виступати у вазі до 59 кг. Її переведення у цю вагу планувалося ще до Олімпіади, але хвороба Лисенко внесла корективи і в цьому плані.

“Вона [Конотоп] – авторка юніорського світового рекорду, чемпіонка Європи і там встановила сім рекордів Європи. Спортсменка, яка подає надії, і я гадаю, що найближчим часом ми її побачимо у вазі 59 кг, тому що ми хотіли її переводити туди. Але оскільки Олімпійські Ігри перенесли на рік, і у нас за великим рахунком не було повноцінної людини, щоб замінити Лисенко, ми вирішили поставити Камілу Конотоп”.

За словами тренера, результат Конотоп на Олімпіаді в Токіо піде їй на користь, і на наступній Олімпіаді вона виглядатиме більш зрілою.

“Гадаю [вона так виступила], бо планували її на 2024 рік [Олімпіаду]. Хай трохи подивиться, що дорослі змагання відрізняються від юніорських. Трагедії у цьому немає, але навчання має бути і на такому форумі як Олімпійські Ігри”.

Що відомо

  • Україна на Олімпійських Іграх у Токіо мала бути представлена трьома важкоатлетами. Але Дмитра Чумака відсторонили від змагань через звинувачення у допінгу.
  • На дорослому рівні Конотоп здобула три нагороди – крім “золота” на Євро-2021, вона виграла срібні медалі на турнірах у Катарі та в Римі.

Що далі

  • 1 серпня за медаль побореться Ірина Деха, яка виступить у категорії до 76 кг.

peredplata