Скільки призових заробили українські спортсмени за медалі на Олімпіаді-2020.

 

Збірна України закінчила виступи на Олімпійських Іграх у Токіо. У неділю, 8 серпня, відбулася церемонія закриття Олімпіади-2020.

В останній змагальний день олімпійська збірна України здобула “срібло” – у спринті нагороду виграла велогонщиця Олена Старікова. Ця медаль стала для України 19-ю на Олімпійських Іграх у Токіо.

За здобуття медалей на Олімпіаді-2020 українським спортсменам були передбачені преміальні. Вони будуть профінансовані з українського бюджету – про це попередньо повідомляло Міністерство молоді та спорту України.

Перед початком Олімпійських Ігор у Токіо Суспільне Спорт зверталося у Міністерство молоді та спорту щодо суми призових для медалістів Олімпіади-2020. У порівнянні з Іграми у Ріо-де-Жанейро, які відбулися у 2016 році, ця сума залишилася незмінною в доларах.

Призові за виграні медалі на Олімпіаді-2020

  • “золото” – 125 тисяч доларів (3.3 млн грн)
  • “срібло” – 80 тисяч доларів (2.2 млн грн)
  • “бронза” – 55 тисяч доларів (1.5 млн грн)

Хто заробив найбільше призових на Олімпіаді-2020?

За підсумками виступів на Олімпійських Іграх у Токіо лише одному спортсмену вдалося виграти “золото”. Жан Беленюк став олімпійським чемпіоном у греко-римській боротьбі (вага – до 87 кг).

За вигране “золото” Беленюкові передбачена виплата у розмірі 125 тисяч доларів. Проте двом спортсменам вдалося його випередити за призовими.

Плавець Михайло Романчук та каноїстка Людмила Лузан здобули на Іграх у Токіо по дві медалі – “срібло” та “бронзу”. Відповідно, вони мають отримати по 135 тисяч доларів.

Ще дві спортсменки – Анастасія Савчук та Марта Фєдіна здобули по дві бронзові нагороди – у дуеті та у команді артистичного плавання. За це вони отримають по 110 тисяч доларів.

Водночас, Савчук, Фєдіна, а також Людмила Лузан (срібну медаль у каное-двійці вона виграла з Анастасією Четверіковою) отримають повну суму призових за виграну медаль. Як і решта спортсменів, які здобули нагороди у командних дисциплінах.

Рейтинг спортсменів Олімпіади-2020 за призовими

  • 1-2. Михайло Романчук (плавання), Людмила Лузан (веслування) – 135 тисяч доларів
  • 3. Жан Беленюк (греко-римська боротьба) – 125 тисяч доларів
  • 4-5. Анастасія Савчук, Марта Фєдіна (обидві – артистичне плавання) – 110 тисяч доларів
  • 6-10. Парвіз Насібов (греко-римська боротьба), Анжеліка Терлюга (карате), Анастасія Четверікова (веслування), Олександр Хижняк (бокс), Олена Старікова (велоспорт) – 80 тисяч доларів
  • 11-25. Дар’я Білодід (дзюдо), Ігор Рейзлін (фехтування на шпагах), Олена Костевич, Олег Омельчук (обидва – кульова стрільба), Еліна Світоліна (теніс), Алла Черкасова, Ірина Коляденко (обидві – жіноча боротьба), Станіслав Горуна (карате), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), Єлизавета Яхно, Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва, Аліна Шинкаренко, Ксенія Сидоренко, Катерина Резнік (усі – артистичне плавання) – 55 тисяч доларів

Таким чином, українським спортсменам буде виплачена сума у розмірі 1.84 мільйонів доларів. Що у перерахунку на гривні становить 49.57 мільйони гривень.

У Ріо-де-Жанейро збірна України здобула 11 нагород – 2 золотих, 5 срібних та 4 бронзових. Враховуючи, що у доларовому еквіваленті, призові за “золото”, “срібло” та “бронзу” залишилися незмінними, тоді загальна сума виплат склала 1.165 мільйони доларів.

peredplata