Представник НПУ перевірив готовність буковинської поліції до запровадження проєкту «Сustody records»

Проєкт передбачає повну фіксацію дій поліцейських щодо затриманої особи від моменту фактичного затримання, в тому числі коли вона зайшла до будівлі поліції, і до моменту, коли покинула її. Таким чином «Сustody records» дисциплінує як самого поліцейського, так і затриманого. Оскільки всі дії фіксуються і відеодокази можна використати як захист поліцейського, так і захист затриманої особи.

Про особливості проєкту «Сustody records», його переваги та умови запровадження йшлося сьогодні, 19 листопада, в Головному управлінні Національної поліції в Чернівецькій області. Керівник буковинської поліції Руслан Дударець і начальник Управління дотримання прав людини НПУ Руслан Горяченко провели нараду з керівниками територіальних підрозділів поліції, під час якої продемонстрували можливості системи «Сustody records» і результати реалізації пілотних проєктів.

Працюючи на попередній посаді в Головному слідчому управлінні НПУ, нинішній керівник поліції Буковини Руслан Дударець був співавтором змін до наказу, який регламентує діяльність кімнат слідчих дій, а також охоплює систему «Сustody records».

Як наголосив начальник ГУНП, ця система покликана дбати про безпеку не лише затриманих громадян, а й співробітників поліції. Завдяки повній фіксації перебування затриманих у будівлі поліції, суттєво спрощується процес перевірки інформації про можливе порушення поліцейськими прав людини. Таким чином система захищає поліцейських від неправдивих звинувачень у протиправних діях щодо затриманих. Там, де наразі вже функціонує «Сustody records», немає жодної скарги від тимчасово затриманих осіб на дії співробітників поліції.

«Система «Сustody records» дає можливість швидко отримати відповіді на всі питання щодо затриманої особи: які поліцейські затримували, де і в яких умовах перебував затриманий, з ким спілкувався, який слідчий з ним працював, який адвокат приходив», – розповів полковник поліції Руслан Горяченко.

Наразі пілотні проєкти «Сustody records» уже запроваджено у відділі поліції № 1 Харківського райуправління поліції № 1, Бориспільському й Тернопільському райуправліннях поліції, а також у Жмеринському райвідділі поліції. Окрім цього, триває активна підготовка до запуску проєкту в територіальних підрозділах поліції по всій Україні.

Перебуваючи на Буковині, начальник УДПЛ НПУ Руслан Горяченко оглянув будівлі Дністровського райвідділу поліції, а також відділень поліції у містах Кіцмань та Сокиряни. Руслан Горяченко обговорив із керівництвом вказаних підрозділів поліції можливості та перспективи запровадження «Сustody records» уже найближчим часом.

Джерело: відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

peredplata