Віталій Портников: Не розумієте, що треба рятуватися?

Добре пам’ятаю свою розмову із керівником фракції Партії Регіонів в українському парламенті Олександром Єфремовим якраз під час процесу проти Юлії Тимошенко. Єфремов переконував мене, що арешт Тимошенко необхідний для того, щоб у країни з’явилося кілька років стабільності і вдалося нормалізувати ситуацію

Я запитав його, чи не боїться він, що після приходу цієї стабільності і внаслідок її результатів він сам опиниться у відомих  місцях.  Єфремов тільки зневажливо хмикнув. Ну, і де він тепер?  Водночас інший депутат Партії Регіонів, Володимир Олійник, дружелюбно переконував мене, що переслідування Тимошенко необхідне для того, щоб у державі не було непідсудних. Я намагався пояснити йому те, що він і так знав – що виборче правосуддя таки призводить до появи касти непосудних та до деградації права.  Олійник весело сміявся. Ну і де тепер Олійник?

Депутати Партії Регіонів – навіть ті, хто приєднався до режиму Януковича з однією єдиною метою заробити, навіть не намагалися до мене прислухатися. Звичайно, деяким із них вдалося не те щоб вийти сухими з води, а стати своїми вже після того, як сили Антимайдану взяли очевидний реванш на президентських та парламентських виборах 2019 року.  Нехай навіть багато “корисних ідіотів” серед моїх співвітчизників не здатні усвідомити цього реваншу і продовжують заколисувати себе балаканиною про “нові особи” – реванш є реванш і зараз ми наочно спостерігаємо повернення до політичних практик режиму Януковича, цього справжнього попередника Володимира Зеленського.

Усі чудово розуміють – навіть ті проплачені коментатори, які обов’язково з’являться під цим текстом – що звинувачення на адресу Порошенка шито білими нитками та пов’язані виключно із політичними комбінаціями та мстивістю глави держави.  Всі чудово розуміють, що це божевілля розколює суспільство у дні, коли величезна кількість громадян справді стурбована можливим російським нападом і буквально не знає, куди бігти і що робити.  Усі чудово розуміють, що ці звинувачення перед Різдвом нагадують плани Путіна напасти перед Різдвом, щоб Захід не помітив і був зайнятий своїми справами.  І це, зрозуміло, лише посилює недовіру до нас на заході та небажання серйозно заступатися за державу, яка починає чхати на принципи та цінності.  Адже через прихильність до цих принципів Росія, власне, на нас і напала. І в тому, що у цивілізованому світі формується ставлення до конфлікту за формулою “Чума на ваші дві родини” – очевидна провина Зеленського. Це і є найголовнішим результатом його зовнішньої політики.  Це і призвело до того, що про нас говоритимуть без нас і нашу долю вирішать, навіть не звертаючи на нас уваги.  

Всі чудово розуміють, що навіть якщо Зеленському та його покровителям вдасться “нагнути” суди та довести процес проти Порошенка до вироку, це лише прискорить крах популістського проєкту.  Так, це може навіть не посилити Порошенка.  Так посилить Тимошенко чи посилить Разумкова.  Корабель божевілля вже не врятувати, важливо тільки щоб це огидне шапіто не потонуло разом із нашою країною.

Але запитання моє адресується не тим людям, які розуміють, яка мерзота твориться навколо і які вже думають про Україну після Зеленського – тобто про те, що залишиться від України після Зеленського.  Моє запитання до “слуг народу” – депутатів, чиновників, попутників, огидних пропагандистів.  Ви що, і справді не розумієте, що відрізняє вас від “пацанів” із Партії регіонів – тих, кому вдалося втриматися на плаву, якщо не у політиці, так у бізнесі?  Вони були представниками могутніх кланів із величезним майном, із величезними зв’язками у правоохоронній системі.  Вони могли відкупитися та домовитися.  А ви – ніхто і ніщо, випадкові люди, які витягли свій щасливий квиток лише тому, що гигикали на  дурних концертах, на сцені чи у глядацькій залі.  Ви що, не розумієте, що будь-який наступний режим вас наздоганятиме просто із задоволення.  Просто тому, що розслідування ваших справ нікому нічим не загрожуватиме, а лише зміцнюватиме у населення почуття справедливості, яке так вигідно експлуатувати.  Ви, а не Порошенко, будете фігурантами, які доведуть як нова влада вміє добиватися справедливості, яка у нас чудова чесна судова система і як ніхто не втече від відповідальності.  І подітися вам не буде куди.  Вас не прикриють серйозні люди в Україні, а у Росії, як того ж Олійника, на вас ніхто не чекає.

Якщо ви не здатні в силу певних інтелектуальних та моральних здібностей подумати про майбутнє країни, в якій ви живете, так подумайте просто про себе, про своє власне майбутнє, майбутнє ваших сімей, про те, що скажуть вам ваші діти через роки, коли дізнаються що ви  були учасниками цього підлого балагану.  Про те, як пройде ваше подальше життя після того, як карета перетвориться на гарбуз – а вона перетвориться, це я вам обіцяю.

Вам просто потрібно рятуватися.

https://espreso.tv/vitaliy-portnikov-ne-rozumiete-shcho-treba-ryatuvatisya

peredplata