У Саудівській Аравії відбудеться міжнародний форум щодо розширення проукраїнської коаліції в світі

На початку серпня у Саудівській Аравії відбудуться переговори між Заходом, Україною і ключовими країнами, що розвиваються. Планується, що у переговорах стосовно допомоги Україні візьмуть участь представники різних державних рівнів із 30 країн світу. Це країни Заходу, Україна і країни, що розвиваються.
Cеред тих, хто підтвердив участь – Велика Британія, Південна Африка, Польща та окремо Рада ЄС. Очікується, що від США на зустрічі буде присутній радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерело, знайоме з плануванням. З числа країн Глобалного Півдня візьмуть участь Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі і Замбія.
Зустріч проводиться для того, щоб Захід міг заручитися підтримкою великих країн, багато з яких дотримуються нейтралітету щодо війни Росії проти України.
Саудівська Аравія, за словами дипломатів, була обрана для проведення переговорів, зокрема, щоб переконати Китай, який підтримує тісні зв’язки з Москвою, взяти в них участь.
Як пише видання The Wall Street Journal, українські й західні чиновники вважають, що спільні зусилля зможуть привести до мирного саміту наприкінці цього року, на якому лідери домовляться про загальні засади врегулювання конфлікту. Ці принципи, за словами джерел, мають допомогти у проведенні переговорів між Росією й Україною на користь Києва.
У червні на закритій зустрічі в Копенгагені Київ намагався переконати країни, що розвиваються, підтримати мирний план президента Володимира Зеленського з 10 пунктів. Він, зокрема, передбачає, що будь-які переговори можуть розпочатися лише після повернення всіх окупованих Росією територій, зокрема Криму, і виведення з них російських військ.
Країни, що розвиваються, заявили, що готові обговорювати загальні принципи, але не можуть підтримати план Зеленського, зазначають деякі дипломати журналісти, що мали доступ до своїх джерел цієї зустрічі у Копенгагені.
Чи вдасться переконати Глобальний Південь, що російська агресія шкодить і їхнім інтересам? Це питання 29 червня, як раніше повідомляв Голос Америки, обговорювали експерти американського дослідницького центру Атлантична рада у Вашингтоні.
Ростислав Демчук, Брюссель
 

peredplata