Візит Патріарха на Буковину

Минулого тижня з пасторським візитом на Буковині побував Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

З великими почестями і шаною його зустрічали буковинці на перетині з Хмельницькою областю у селі Атаки.

Сотні вірян отримали благословення Патріарха. У церкві Івана Хрестителя, що у Мамаївцях, яблуку ніде впасти. Тут Філарет відслужив літургію і благословив вірян. На завершення богослужіння голова ОДА Олександр Фищук вручив Патріарху найвищу відзнаку області «На славу Буковини”.

Патріарх Філарет не обминув найважливішу подію, на яку сподівається увесь православний світ Землі. Це – надання Вселенським Патріархом Томосу про автокефалію Українській Помісній Церкві. Філарет впевнений, що наша Церква матиме автокефалію.

  • Іде шалена боротьба через це, – сказав у Мамаївцях Патріарх Київський і всієї Руси-України. – Ми сподіваємося, що найближчим часом це питання повинно вирішитися. Якщо не найближчим місяцем, то в цьому році. Час обов’язково прийде, коли отримаємо документи про нашу автокефалію.

Від незалежності ми не відступимо. Ми за державу і за нашу Церкву.

Для перебивки. Російська церква шкодить Україні і УПЦ КП. Вона всіма способами хоче добитися того, аби Вселенський Патріарх не надав Томос УПЦ. Днями до Стамбулу прибули високопоставлені попи РПЦ з Москви та Донбасу. Вони просили Варфоломія не давати Томос УПЦ.

Але їхня місія провалилася. У Стамбулі попам сказали, що рішення про Томос вже прийнято.

Коли Українська православна церква матиме автокефалію, то Московський патріархат не зможе називатися УПЦ МП. А його справжнє ім’я буде – Російська Православна Церква. Тобто – це церква ворожої  для України держави Росії. І з нею треба буде чинити, як з ворогом.

Святий Патріарх Філарет взяв участь в урочистому засіданні Вченої ради ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Там йому вручили диплом і мантію почесного доктора університету. Потім уже почесний доктор вручив дипломи випускникам богословського факультету ЧНУ.

Висловлюючи вдячність професорам і студентам, Патріарх наголосив, що в Україні необхідно створити єдину помісну церкву. І Росія не повинна «переписувати нам історію».

На завершення Пастирського візиту Патріарх Філарет освятив церкву, яку побудував депутат Чернівецької міської ради Валерій Чинуш.

Ця церква знаходиться на малій батьківщині Чинуша на межі двох сіл – Іванківці та Гаврилівці Кіцманського району. Вона присвячена Св. Пантелеймону Цілителю.

Валерій Чинуш кілька років споруджував храм. Він не тільки вкладав у нього свої кошти, а й душу та працю. Все це було увінчано благословенням та освяченням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Оцінюючи велику жертовність та побожність творців церкви Св. Пантелеймона-цілителя, Патріарх промовив:

  • Як повернутися до Бога всім, то буде мир і злагода між людьми. І просимо Бога послати нам одну православну церкву на Україну. Бо віримо в одного Бога і живемо на одній українській землі!

Візит Патріарха на Буковину проходив у дусі великого єднання і здійснення великої мрії українського народу – створення Єдиної Української помісної церкви.

 

 

peredplata