За гроші з-за кордону буковинцям доведеться платити податок 15%

За гроші  з-за кордону буковинцям доведеться платити податок 15%Грошові перекази, отримані громадянами України на поточні чи карткові рахунки з-за меж України, розглядаються як іноземні доходи. Тому за результатами подання річних податкових декларацій вони підлягають оподаткуванню за ставками 15 або 17 відсотків. Про це повідомляється на сайті Міністерства доходів та зборів.

Отже, якщо місячний дохід перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (у період з січня по листопад 2013 року вона становить 1147 гривень), то до суми такого перевищення встановлюється ставка 17%. При цьому доходи, одержані у вигляді валютних цінностей або інших активів, перераховуються у гривні за валютним курсом Нацбанку України, що діє на той момент. Зауважимо, що лише за перший квартал цього року українці отримали з-за кордону більше мільярда долярів. Буковинцям родичі перераховують щороку сотні мільйонів.

— Тут виходить подвійне оподаткування, — сказав народний депутат Максим Бурбак. – На єдиному казначейському рахунку України було 800 тисяч гривень. Тому розмови про реалізацію всіх програм – просто байки. Грошей в Україні немає. Тому вони будуть піднімати тарифи на житлово-комунальні послуги, обкладатимуть податками доходи заро-бітчан, за які ті вже сплатили податки в інших країнах, внаслідок чого всі кошти перейдуть у «тінь», піднімуть акцизи на бензин тощо. Вони шукатимуть будь-яку можливість стягнути з людей гроші.

Вл. інф.

peredplata