Транспортне сполучення з гірськими селами у Чернівецькій області досі відсутнє

Транспортне сполучення з гірськими селами у Чернівецькій області досі відсутнєНа Буковині сильні зливи цілком зруйнували дорогу в двох гірських селах. Відрізаними від світу залишилося 89 хат, пише ТСН. Дорогу змило зливою, котра тривала 1,5 години. Тепер по болоту та уламкам каміння не може проїхати жоден транспортний засіб.

Щоби дістатися від дому до найближчого магазину, автобусної зупинки, лікарні чи аптеки люди змушені по кілька годин пішки долати небезпечне бездоріжжя. Місцеві жителі моляться, аби ніхто не помер. Адже пронести цим шляхом небіжчика навряд чи зможуть.

Хворіти селянам тепер теж зась, бо сподіватися хоч на якусь допомогу – марно.

– В мене донька на 9-му місяці зараз, має родити. Вона каже, якби мене зараз зловили роди, то я не маю, куди йти, – скаржиться місцева жителька Ніна Гуцу.
Жителі села у Чернівецькій області готові перекрити колію, щоб їм відновили міст

Чому дорогу, яка слугувала їм десятиліттями, змила єдина злива, місцеві добре розуміють.

– Причина – вирубка лісу. Смерека, яка виросла 80-100 років, вона тримає до 60 літрів води на собі, коли дощі йдуть. Це вирубали, вода падає на землю, – пояснює селянин Юрій Петращук.

Люди кажуть, що перший дзвіночок був 2004-го, коли топило їхні будинки. Проте ліс як рубали, так і рубають. Розплата за це – 2 млн гривень. Саме стільки грошей потрібно, щоби прокласти нову дорогу. Чи знайдуть чиновники ці кошти, і коли – селянам не кажуть. Вони ж благають прокласти бодай тимчасовий шлях.

Джерело та світлина ТСН

peredplata