Рішення судів ніхто не виконує

Купу часу, грошей та нервів витратив на те, аби отримати у держави законні доплати за дітей війни, — крик душі Дмитра Покричука з села Сербичани Сокирянського району. – Дійшли аж до Вінницького апеляційного суду. Той зобов’язав управління Пенсійного фонду в Сокирянському районі нарахувати та виплатити мені доплати до пенсії за віком як дитині війни у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком за період з листопада 2010 року по травень 2011 року, а також «нараховувати та виплачувати зазначене підвищення до припинення права на таку допомогу». Такого права в мене ніхто не забирав. Кошти за вказаний період я отримав. Але потім знову перестали доплачувати. Чому управління Пенсійного фонду в Сокирянському районі не виконує рішення суду? Чому чиновники нехтують законами?»

Як нам повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів, право на нарахування та виплату зазначених доплат насправді припинено законом про внесення змін до держбюджету та відповідною постановою кабміну (№745 від 6 липня 2011 року). І ті неузгодженості, які існували у нормативно-правових документах, виправлені. З липня 2011 року дітям війни виплачується підвищення у розмірі 49 грн. 80 коп. І, запевнив пан Романів, йти до суду, аби відсудити належних 30%, а не 49 грн., немає сенсу.
Від редакції.
Але закон «Про соціальний захист дітей війни» чинний, і там чорним по білому написано, що «дітям війни до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни». Отож втрачати надію на отримання належного не варто.
Надія Вірна

peredplata