Як у Заставні можна заробити 60 000 гривень за один день

Як у Заставні можна заробити 60 000 гривень за один деньСаме так оцінив суд один день праці колишнього начальника Заставнівської філії райавтодору.
Про те, що закон як дишло, знає багато людей. В Україні це дишло дуже велике, міцне і рухливе. Ним вертять у різні боки, і нікому нічого за це не буває.
Вміло це дишло використовується у трудових стосунках. Раніше взагалі звільнити нероб без судових проблем було неможливо. Якщо нероба мав друзів у судах, то взагалі почувався кумом королю і сватом міністру.

Також накликали на свою голову проблеми ті, хто наймав на роботу людей, які закони використовували для власних потреб. Вірніше, дишла у законах. Не раз керівники підприємств змушені були ходити до судів, щоб переконати їх у тому, в чому ті сумнівів не мали. Але посилалися на букву закону. І судили. Вміла оборудка — і… підприємство можна розорити. Була б у цьому тільки зацікавленість.

Ось, наприклад, тепер на Буковині найбільше проблем існує з дорогами. Нема грошей, нема асфальту, нема робіт. Дороги у ямах-вибоїнах, а ремонтувати нема чим і нема на це коштів.

Райавтодори, облавтодори перебувають на межі банкрутства. І нема цьому ради. І не буде, якщо творитимуть там так, як у Заставні.
Там якийсь час начальником філії райавтодору був Ігор Васильович Михайлюк. Його звільнили з роботи 2.04.2012 року. Через три дні облавтодор направив йому листа, щоб прийшов на підприємство і одержав трудову книжку. Але сума належних при розрахунку виплат вказана не була. Це порушення ст. 116 КЗпП України.

За цим порушенням, відпо-відно, з’явилися інші. Потім почались судові тяганини. Спливав час. Колишній начальник філії районний суд програв. А в апеляційному представник Михайлюка Котляр зумів довести, що після офіційного звільнення ще день позивач був на роботі. А день його коштує 263 грн. 13 коп. Відрахувавши збори і податки, залишилося 218 грн. 35 коп.

Допоки час до діла, спливали дні і місяці. І вже 25 квітня 2013 року апеляційний суд нарахував облавтодору обов’язково виплатити начальнику Заставнівської районної філії 58 736 грн. 15 коп. середнього заробітку. І це за один день, який десь хтось не врахував. Чи, може, хтось щось не так бачив і бачить. Окрім цих грошей, ще кілька виплат з державної казни саме Ігорю Васильовичу треба буде виплачувати. Тож облавтодор тепер замість купівлі асфальту, смоли і гравію для ремонту доріг виплачуватиме гроші колишньому начальнику райавтодору.

І нехай собі виходять на дороги жителі Задубрівки та інших сіл. Нічого їм не допоможе. Українські суди стають на захист начальників від доріг, а не доріг.
З огляду на те, що подібні схеми у Заставні відбувалися й раніше у інших сферах діяльності, зокрема, на комунальному підприємстві «Міський ринок» та у кредитній спілці «Скриня», чи не варто прокурору, правоохоронцям, зрештою, і СБУ втрутитися у ситуацію? І перевірити, чи не діяли і досі не діють у Заставні корупційні схеми, що завдають величезних збитків економіці району і підривають її.

Що з цього приводу скаже губернатор області Михайло Папієв, який так багато бідкається та скаржиться на нестачу грошей для ремонту доріг, а тепер має їх віддати екс-начальнику від цих же доріг?…
Чекаємо реакції відповідних структур і спеціалістів.

Петро КОБЕВКО

peredplata