Ще раз про лжепророка з Буковини

Ще раз про лжепророка з БуковиниКолишній настоятель церкви с. Прилипче Заставнівського району Олег Попов попри події, що відбулися у цьому невеличкому селі у зв’язку з його насправді антирелігійною діяльністю впродовж 5 останніх років, досі ніяк не вгомониться. Зараз він докладає зусиль до створення своєрідного клона ще незабутого «Білого братства”…

Нагадаємо, що уродженець Одещини, агроном за фахом, ставши настоятелем Cвято-Успенської церкви у Прилипчому, почав відходити від існуючих церковних канонів, не визнавати ієрархію та проповідувати незрозумілі віровчення. Коли люди поскаржилися владиці, також нічого не змінилося, бо Попов не реагував на настанови духпастирів з єпархіального управління УПЦ (МП) та, самостійно покинувши церковне приміщення, перейшов до збудованої громадою келарії (котра згодом перетворилася на чоловічий монастир). Далі ж почав займатися екзорцизмом та гуртувати навколо себе прихильників, стверджуючи, що хто буде з ним – спасенний. Люди покидали сім’ї, продавали майно та переходили до новітнього «пророка». До слова, сам Попов також покинув дружину та троє малолітніх дітей. Згодом намагався узаконити створену ним буцімто благодійну організацію «Свята Русь», а коли нічого з цього не вийшло, приєднався зі своїми прихильниками до Істинно-православної церкви, діяльність якої у Росії є незаконною. Згодом очільник цієї церкви митрополит Рафаїл висвятив Олега Попова в ієромонахи, а потім в єпископи… Так з’явився єпископ Чернівецький Істинно-православної церкви, котрий продовжив «лікування» «болящих». При цьому не дозволяв звертатися до медпрацівників, а «зцілення» проводив шляхом підпалювання над хворим місцем червоної ганчірки та гасіння вогню іншою – синьою. Почасти все закінчувалося трагічно – навіть у Прилипчому є випадки смерті «зцілених» людей. Зібравши навколо себе 13 прихильників, «єпископ» знехтував й канонами ІПЦ. Звістку про це отримав Рафаїл, і Архієрейський Собор засудив поведінку Попова, а Священний Синод понизив його статус з єпископа до монаха, вчення та «таїнства» визнав «ересью» та занафемствував його віру.

Ще раз про лжепророка з Буковини

Ще раз про лжепророка з Буковини

Попов не зупинився, не покаявся. Як розповідають знаючі, страсті проповіді духовної брехні та єресі потягнули за собою страсті тілесні. Прихильники Попова дізналися, що молоденька буковинка, монахиня-ігуменя новоствореного в с. Верхні Станівці жіночого монастиря Анна носить під серцем його дитя… Вчинок «святого» ошелешив братію і згодом майже всі покинули «пророка», бо той, не знаючи як пояснити неподобство, збрехав, що не має Божого благословення щось пояснювати. Через деякий час покинув келарію та підкинув ключі від приміщення сільському голові Романові Бойку. Голова сподівався, що на цьому перипетії з Поповим закінчаться і він зможе спокійно займатися справами села та своїх виборців. Та, схоже, лжепророк навіть не думав угомонитися. Вже невдовзі він зламав замки, знову оселившись у двоповерховій споруді. Однак тепер переодягнувся у білі ризи та набрав нову «братію», оголосивши як «білий братчик» з новим віровченням про створення монастиря «Диво». Відновив служіння і продовжує одурманювати людей на нещастя їхніх рідних, а ті, що свого часу вірою і правдою служили Попову, залишені наодинці зі своїм горем – почасти без родин, втративши роботу та залишившись взагалі без засобів до існування.

У травні цього року ігуменя Анна народила хлопчика, хоча Попов пророкував народження дівчинки, котра врятує світ. Молоденька мати не зважає, що чергове пророцтво лжепастиря не відбулося. Попов же стверджує, що народилася таки дівчинка, навіть попри те, що дитина, за свідченнями громади, вже охрещена у Миколаївському Непоротівському чоловічому монастирі.

Прикриваючись православною вірою, Олег Попов продовжує сіяти серед людей підозри та сумніви, далі перетворює їх на своєрідних зомбі, принижуючи гідність, примушуючи голодувати, позбавляючи відпочинку, цим самим знесилюючи фізично та морально. Подейкують, ця особа намагається створити автономний осередок «істинновірців», адміністративно та фінансово підпорядкований релігійним об’єднанням істинно-православного віровчення Німеччини, Греції та Італії та веде перемовини у цьому напрямку.

Досі залишається не зрозумілим для загалу факт, що митрополит Буковинський Онуфрій не зняв, як цього вимагає церковне право, з Олега Попова сану священика, заборонивши тому попри його незаконні діяння лише проводити священнослужіння від УПЦ. Дивує і позиція правоохоронців, котрі впродовж тривалого часу, попри численні звернення потерпілих та доводи протиправної діяльності колишнього священика, досі не знаходять у його діях складу злочину.

Громада ж Прилипчого, за словами її керівника Романа Бойка, вже має всі необхідні документи на земельну ділянку та споруди, що належать церкві, і налаштована вигнати врешті лжепророка з території та будівлі, котру самі ж зводили.
Наталія Брянська

peredplata