Повне \”покращення\” для заставнівських людей

Повне "покращення" для заставнівських людейБуковинська влада не перестає знущатися над людьми Заставнівського району. Спочатку їх катував голова райдержадміністрації Михайло Бойчук. За побиття рибалок йому присудили 5 років тюрми (умовно).
Потім заставнівським людям давали по 100-150 гривень, аби вони голосували за близького родича губернатора Буковини Артема Семенка. І вони йшли на дільниці. І вони голосували. І обрали собі депутата.
Аби заставнівські люди відчули вже повне „покращення” на своїй шкірі і на шкірі своїх дітей, влада вдалася до цинічних дій. Вона запланувала цього року реорганізувати у Заставнівському районі як мінімум 8 шкіл.

Почали з Онута. Ніби на збитки людям влада підсуває таку свиню саме у рік святкування 800-літнього ювілею села Онут. Така, з дозволу сказати, «реорганізація» виявилася простим закриттям. Австрія тут відкрила школу ще 101 рік тому. Румунія її не закрила. Більшовики утримували школу. А Табачник таки закриє.

Хоча, по правді сказати, сам міністр освіти Дмитро Табачник виступає тут як прихильник села, людей і школи. На депутатський запит народного депутата України від ВО «Батьківщина» Максима Бурбака Дмитро Васильович вказує, що він двома руками за школу. Це обласна держадміністрація руками районної вирішили «реорганізувати» школу і село Онут. Дмитро Табачник «умив руки». Папієв їх забруднив, Бауер взагалі нібито усунувся від проблеми саме тоді, коли Табачник написав, що громада села не дала згоди на реорганізацію. Тому у 2013-14 рр. школа працюватиме у звичному режимі.

Максим Бурбак обнадієний такою відповіддю приїхав у село, аби порадувати людей. І що він там побачив: ніби чорні круки та стерво з Заставни злетілося у школу, де буде реорганізація, районне керівництво. Не донецьке воно і не ізраїльське, а рідне їхнє, заставнівське, грудьми лягали, а школи закривали.

Аргументом закриття назвали те, що «діти самі проїли гроші». І нема грошей на школи. Тому їх закриють уже в Онуті, Самушині та Вербівцях. А згодом закриють школи у Брідку, Миткові, Чорному Потоці і т. д.
Це говорили земляки землякам: виконуюча обов’язки начальника відділу освіти Марія Григорівна Матейчук, заступник голови РДА Леонід Гольцов, голова райради Марія Степанівна Леваніна під керівництвом голови РДА Копчука Василя Дмитровича, колишнього вчителя і директора школи. А ми нарікаємо на донецьких. Хіба названі люди – донецькі? Та вони з наших сіл, від нашої землі. То чому так знущаються з нас і з наших дітей? Бо вилізли трохи нагору, як когути на банти і звідти гадять своїм землякам на голови.

Вони ж бо розуміють, що закриття школи у селі відразу перетворює його на неперспективне. І веде до загибелі.
800 років живе Онут. А на 801 році Папієв, Копчук, Матейчук, Леваніна, Гольцов, Бауер і їм подібні, гірші за орду татарську та донецьку, знищують село українське. А збоку стоїть і насміхається, не втручається народний депутат, якого люди обирали за 150 гривень, – Артем Семенюк. Бо, що він, сараку, розуміється на тому…
Петро Кобевко

peredplata