В Кельменцях двоє людей отруїлося грибами

В Кельменцях двоє людей отруїлося грибами17 вересня в реанімаційне відділення Кельменецької районної лікарні госпіталізовано жителів смт. Кельменці 1929 та 1955 років народження з попереднім діагнозом: отруєння грибами. Стан потерпілих середньої важкості, стабільний.

За дві останні доби через отруєння грибами в лікувальні заклади Чернівецької області потрапило 6 людей. Управління ДСНС України у Чернівецькій області звертається до громадян: щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині.
Запам’ятайте та дотримуйтесь їх.

– Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися.
– Поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини.
– Смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчасті гриби – печериці, сироїжки, шампіньйони. Небезпечними є і невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення \”бульба\”, оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в\’ялі, червиві.
– Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків.
– Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достовірно відомо, що вони їстівні.
– Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
– Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям!
– Не куштуйте сирі гриби.
– Перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити. Особливо небезпечні залишки землі, де можуть бути збудники ботулізму. Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).
– Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання.
– Не вірте вигадкам, що на отруйність грибного супу вказує почорніння срібної ложки або потемніння цибулини. Це пустопорожні вигадки.

Основні причини отруєнь:
1.Неправильне збирання грибів.
2.Вживання отруйних грибів.
3. Неправильне приготування умовно їстівних грибів.
4.Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.
5.Вживання грибів, що мають двійників.

Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-4 години після вживання грибів. Це залежить від виду гриба, віку та стану здоров’я людини, а також від кількості з’їдених грибів.

Симптоми отруєння можуть бути дуже різноманітними і залежать від виду гриба, який було вжито. Оскільки гриби містять різноманітні токсини, так і дія їх на організм буде різною.

Основні симптоми отруєння: нудота, блювання, сильний головний біль, запаморочення, слабкість, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, частий пульс, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, марення. Симптоми повторюються декілька разів через 6-48 годин, якщо не надати вчасно медичну допомогу, то смерть може наступити вже через 3-8 днів після отруєння.

Перша медична допомога при отруєнні грибами:

1.Викличте \”Швидку медичну допомогу\”.
2.До прибуття ШМД – негайно промийте шлунок: необхідно випити 5 – 7 склянок кип\’яченої води кімнатної температури, блідо-рожевого розчину перманганату калію; суспензію активованого вугілля; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; зробіть постраждалому очисну клізму.
3.Після надання первинної допомоги: вкладіть постраждалого у ліжко; дайте випити міцний чай або злегка підсолену воду. Оскільки під час блювання людина втрачає багато рідини, а разом з нею і мікроелементів, таке пиття відновить самим водно-сольовий баланс організму.

Забороняється вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику та погіршити стан людини.
Живіть безпечно!

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata