\”Зробіть нам туалет\”, – просять вашківські діти

З таким запитанням-проханням до мене звернулись учні Вашківецької гімназії. Їх я зустріла під час перевірки виконання головою Чернівецької ОДА Михайлом Папієвим солодких обіцянок про те, що до 1 вересня ВСІ школи області будуть забезпечені внутрішніми вбиральнями або, за відсутності технічних можливостей для влаштування таких, біотуалетами у Вашківцях.

Так от. У навчально-виховному комплексі «Вашківецька гімназія» ні внутрішньої вбиральні, ні біотуалету немає. Тільки за метрів двадцять од шкільної будівлі видніється стара халупа із позначками «Ч» та «Ж». То і є «туалет». Насправді ж це просто розділене на чоловічу та жіночу частини приміщення з «дірками» для справляння потреб. Без світла, умивальників, відер з водою та іншого бодай найпростішого причандалля, аби хоча би руки сполоснути.
— Де руки миєте? — питаю у дітей.
— Та немає де, — бідкаються учні.

"Зробіть нам туалет", - просять вашківські діти

"Зробіть нам туалет", - просять вашківські діти

Я вже мовчу про те, як цим діткам ходити до туалету взимку. Адже, окрім того, що холодно, там ще й слизько буває, коли мороз вдарить.
Учні Вашківецької гімназії, яка є найстарішою у місті, дуже хочуть мати внутрішню вбиральню.

— Ми бачили в інших школах таке! – діляться своїми спостереженнями маленькі вашківчани. – Але самі мусимо бігати на вулицю — і в дощ, і в сніг, і в холод.
Така школа, з внутрішнім туалетом, розташована неподалік гімназії — усього за кількасот метрів. Цей навчальний заклад в місті називають показовим.
— Ви ж нам допоможете зробити туалет? – з надією в очах питають школярі.

Що мені їм відповісти? Що це питання слід задати Папієву і його команді? Що влада бреше і невідомо куди витрачає кошти, а для облаштування внутрішньої вбиральні у гімназії, де навчається більше 185 учнів, неспроможна віднайти фінансів? Що до тих 46 облаштованих, про що запевняли в Департаменті освіти, науки, молоді та спорту ОДА, в 2012 році внутрішніми вбиральнями шкіл Вашківецька гімназія не увійшла, бо не вистачило грошей? Що серед тих шкільних вбиралень, на яких так піариться влада, є чимало таких, котрі батьки учнів власним коштом обладнали? І що таке славне місто, як Вашківці, не заслуговує на увагу держави з цього нагального питання?

Вашківчани ж кажуть, що внутрішні туалети є тільки у показових школах району. В решти – зручності надворі.
Тим часом Михайло Папієв в одному зі своїх інтерв’ю сказав, що складно зробити внутрішні вбиральні в 13 (запам’ятайте цю цифру!) навчальних закладах, котрі або розташовані у віддалених хуторах, або не мають водопостачання. Але там до 1 вересня обов’язково будуть встановлені біотуалети.
Що маємо насправді?
1) Вашківці – місто, а не хутір.
2) Біотуалету немає.

Чергові брехні?
«Час» і надалі невідступно відслідковуватиме тему влаштування внутрішніх вбиралень у школах Буковини. Вся владна неправда стане явною.
Також, зважаючи на неспроможність влади щось вирішувати і діяти, звернення учнів гімназії дозволю собі адресувати до впливових та заможних вашківчан, буковинців. Якщо у вас є можливість (фінансова, зв’язки тощо), допоможіть облаштувати для учнів гімназії внутрішню вбиральню. Діти повинні навчатися у нормальних людських умовах і відчувати, що живуть у ХХІ столітті, а не на початку ХХ. Хочеться вірити, що світ не без добрих людей і спільними зусиллями нагальну проблему Вашівецької гімназії можна вирішити.

А тих, хто сидить у будівлі з левами, – папієвих, галиців, гайничерів та решту — слід змусити самих користуватися «зручностями на вулиці» замість теплих обладнаних туалетів у приміщенні по вулиці Грушевського, а не прирікати на такі поневіряння дітей. Допоки не зрозуміють, що обіцянки слід виконувати. Обіцяти ж всяк мастак.
Надія ВІРНА

peredplata