У Неаполі в день пам’яті св. Януарія сталося диво з кров’ю святого

У Неаполі в день пам’яті св. Януарія сталося диво з кров’ю святогоКров св. Януарія-єпископа, замученого за часів імператора Діоклетіана, що зберігається в Кафедральному соборі в Неаполі і відома чудесами, що відбуваються з нею, в черговий раз стала рідкою. Коли архієпископ Неаполя кардинал Крешенціо Сепе (Crescenzio Sepe) дістав реліквіарій з кров’ю св. Януарія з ніші, де вона зберігається, він оголосив про чудо з кров’ю святого – її розрідження – знову сталося.

«Святий почув наші молитви!», – виголосив за традицією архієпископ Неаполя, повідомляє «Католицький медіа-центр».

Св. Януарій був уродженцем м. Беневенто, в юному віці став християнином, потім першим єпископом Беневенто. Під час гонінь Діоклетіана Януарій регулярно відвідував кинутих до в’язниці у м. Поццуолі дияконів Созія і Прокла, спільно з ними здійснював там Літургію. Під час одного з таких богослужінь Януарій був заарештований. Потім єпископ, а також диякони Созій, Прокл, Фест, читець Дезидерій і миряни Акуцу і Євтихій були послідовно кинуті в піч, але залишилися неушкодженими; віддані на поталу звірам у цирку Поццуолі, але звірі не чіпали їх, нарешті, були обезголовлені (305 рік). На момент смерті Януарію було близько 30 років.

У V ст. мощі святого були знайдені і перенесені в Неаполь, де спочатку спочивали в катакомбах його імені – Сан-Дженнаро. Найперші зображення святого відносяться до VI ст. Януарій вшановується в Неаполі як святий покровитель міста, йому присвячений Кафедральний собор, куди були перенесені його мощі і кров, що зберігаються в цьому храмі і нині.

Святий Януарій відомий у католицькому світі дивами, що регулярно відбуваються з його кров’ю. Перша згадка про це диво відноситься до 17 серпня 1389 року. Суттю дива є її розрідження, а іноді навіть скипання в закритій ампулі засохлої рідини, що вважається кров’ю св. Януарія. У звичайний час ампула з кров’ю знаходиться в закритій срібними дверима ніші в Скарбниці Кафедрального собору. Коли ампулу виймають і розміщують поблизу реліквіарію з головою св. Януарія, кров в ампулі розріджується. Чудо збирає величезну кількість паломників.
Традиційно, чудо відбувається тричі на рік:
– в суботу перед першою неділею травня – перше перенесення мощей Януарія з Поццуолі в Неаполь (V ст.), голова та ампула з кров’ю, разом зі статуями святих з «почту Януарія» переносяться хресним ходом з кафедрального собору до церкви Санта-К’яра, де вони перебувають 8 днів. Урочиста процесія («Хід з гірляндами») в цей день проводиться з 1337 р.;
– 19 вересня – мучеництво св. Януарія (305 р.), голова та ампула з кров’ю виставляються на поклоніння віруючим на 8 днів,
– 16 грудня – порятунок Неаполя від виверження Везувію за молитвами св. Януарія (1631 р.), голова та ампула з кров’ю виставляються для поклоніння на 1 день.

Джерело

peredplata