Послуги стоматолога вдома на Буковині закінчились скандалом

Послуги стоматолога вдома на Буковині закінчились скандаломЧернівчанка Валентина (ім’я змінене) не може втримати сліз. Марно витрачені гроші та шкода для здоров’я – ось що вона отримала, коли довірилась своїй знайомій і скористалась послугами «прекрасного стоматолога-протезиста, який працює на дому».

— Знайома порадила мені начебто дуже професійного стоматолога-протезиста, — розповідає пенсіонерка, — яка на дому лікує і протезує зуби. Пацієнтів знаходить серед інвалідів, пенсіонерів, дітей-інвалідів, лежачих хворих тощо. Запевнила, що то дуже зручно і недорого. А позаяк пенсія у мене маленька (1030 грн.), я зацікавилась цією пропозицією і вирішила нею скористатись. За місток і пломби заплатила 770 грн. Домовились, що за умови виникнення якихось проблем стоматолог поверне гроші. Сподіваючись усе ж, що цього не станеться, уже наступного дня я була дуже прикро вражена: місток разом з пломбами та залишками зубів випав! Коли ж я зателефонувала цій так званій лікарці, повідомила про те, що трапилось і попросила повернути кошти, та відповіла, що нічого повертати не збирається. Потім взагалі почала від мене ховатись, не відповідати на дзвінки. Та найбільше шкоди ця горе-стоматолог завдала моїй вагітній доньці, котра, маючи проблеми із зубами, теж наважилась полікувати в неї зуби. Ця «лікарка» спотворила їй 9 зубів! Усі пломби повипадали одна за другою, корені зубів загноїлися, з’явився нестерпний біль. Коли професійні стоматологи побачили цю картину, були шоковані. І за усе це ми заплатили 1000 гривень! А лікування після «лікування» вартувало вже кілька тисяч гривень. Коли я вчергове зателефонувала цій «добродійці», вона відповіла, що то наші проблеми. Зараз донька вже народила, годує малятко грудьми та водночас змушена проходити тривалий курс дороговартісного лікування в стоматологічній клініці!

Пані Валентина дуже тривожиться, чи не занесла, бува, ця стоматолог молодій матусі якоїсь інфекції. Адже під час лікування не було жодної гарантії стерильності інструментів: гарантії стосовно безпеки та якості своєї роботи лікар давала лишень усні. А жінки їй і повірили. Бо ж знайома порадила. Та й розрахувались, передавши гроші з рук в руки. Жодних розписок. Жодних договорів. Жодних документів, що підтверджували б професійний рівень та дозвіл на надання стоматологічних послуг. Та й їх, власне, ніхто не вимагав.

У Шевченківському РВ УМВС в Чернівецькій області у відповідь на заяву, яку пані Валентина написала з цього приводу, їй повідомили, що «на підставі зібраних матеріалів прийнято рішення про припинення подальшої перевірки звернення». І порадили звернутись до суду. А задля того, щоб іти до суду і вимагати компенсації матеріальної та моральної шкоди, потрібно мати докази: того, що лікар надав послуги, що за них було сплачено. Нічого цього у жінки, на жаль, немає.

Ми зв’язались із цією лікаркою. Вона спростовує всі звинувачення. Каже, що має всі дозвільні документи, ліцензії, спеціальне обладнання тощо. Інструменти стерилізуються, послуги надаються якісно і претензій досі не виникало. Працює вона по рекомендації і лікує багатьох хворих та немічних людей. Окрім того, стверджує, що віддала пані Валентині гроші й не розуміє, чого та від неї ще хоче. А ще запевняє, що у жінки просто проблеми з психікою.

— За все своє життя я жодного разу не була в міліції, — каже лікар. – А за цей рік уже втретє мушу туди йти. Уже втомилась від усіх цих безпідставних звинувачень. Вона телефонує мені додому, погрожує. Нехай би вже подала на мене до суду, де б врешті розставили всі крапки над «і». І я подам зустрічний позов, бо терпіти це вже неможливо.

Ми все ж застерігаємо читачів не довіряти порадам навіть знайомих людей. Медичні послуги, в тому числі й стоматологічні, повинні надаватись у спеціалізованих закладах. Найкраще навіть укласти договір з клінікою чи конкретним лікарем про надання стоматологічних послуг. Гроші передавати з рук в руки не варто. Вимагайте чеки, розписки з печатками, підписами тощо.

А якщо ж уже наважились на послуги вдома, то вимагайте у їх надавачів сертифікатів, ліцензій на діяльність, документів про освіту тощо. Можете попросити когось із сусідів, аби вони були присутніми під час усіх процедур на випадок необхідності свідчень. Можна зробити і фотознімки чи записати розмову на диктофон тощо. Тоді матимете докази й у разі потреби зможете вимагати відшкодування і т.п.

Отож будьте пильними, особливо у питаннях власного здоров’я!

Надія ВІРНА

peredplata