Мобілізацію у Чернівецькій області проводять з боями

Мобілізацію у Чернівецькій області проводять з боямиБуковинці на війну ніяк не хочуть – протестують. А тих, хто не сховався, зацьковують односельці

Третя хвиля мобілізації на Буковині не минає без скандалів. Вочевидь, найбільш свідомих забрали до війська під час попередніх кампаній. Ці ж, що залишилися, чого тільки не вигадують, аби не йти воювати. Зрештою, частково їх можна зрозуміти, бо ж, як і у всі часи, мобілізовують вибірково. Та тут, радше, питання моралі та совісті.

У військкоматі нарікають, темпи поставки мобілізаційних ресурсів нині незадовільні.

– План виконано поки що трохи більше, ніж на 34 відсотки, – коментує обласний військовий комісар Віталій Чурай.

– Така ситуація склалася через напружену суспільно-політичну обстановку в області. Люди вперто відмовляються йти служити. А ті, кого все-таки мобілізували, стають вигнанцями у рідних селах. Бувало в області, у декотрих населених пунктах, називати не буду, коли чоловіків, що пішли до війська, а також їхніх рідних, цькували за це.

За останніми даними, у Чернівецькій області вже мобілізували 200 буковинців. 80 відсотків із них – добровольці.

– Розпочинали третю хвилю мобілізації з тих буковинців, котрі хотіли йти до війська добровільно. Проте зараз переходимо до класичної схеми мобілізації. Бо тільки на добровольцях виконати завдання, поставлене Генеральним штабом, ми не зможемо, – каже військовий комісар. – До речі, зараз таких більше, ніж було під час попередніх етапів мобілізації. Це тому, що підвищили віковий ценз.

Трохи жвавіше почали відгукуватися на запрошення військкомату і місцеві депутати. Ще тиждень тому охочих взяти до рук зброю й поїхати захищати вітчизну з-поміж них було не густо – лише кілька добровольців із районних в місті Чернівці рад. Найбільше свідомих виявилося серед депутатів Кельменецького (23) та Вижницького (10) району. Станом на 8 серпня, до списку додалося ще троє народних обранців.

– Один із добровольців – депутат Новоселицької райради та двоє із райрад Чернівців. Вони захотіли піти на доукомплектування батальйону територіальної оборони. Проте не всі добровольці, зрештою, проходять відбір. Було кілька випадків, коли вони пройшли медкомісію військкомату, проте провалили професійно-психологічний відбір, який, наприклад, проводив прикордонний загін, – зазначив В. Чурай.

Окрім того, військовий комісар повідомив про прикрі випадки, котрі трапляються в області. Депутати, отримавши запрошення записатися у добровольці, сприймають їх, вочевидь, за повістки й із цими папірцями йдуть до районних військкоматів із лайкою та погрозами. Якщо таке і далі відбуватиметься, у військкоматі пообіцяли назвемо прізвища цих депутатів та населені пункти.

Юлія ХОРОШУН

peredplata