Напередодні трагедії Семенюк возили до психіатра з депресією

Напередодні трагедії Семенюк возили до психіатра з депресією Близькі політика стверджують, що екс-глава ФДМ не могла покінчити життя самогубством

Екс-главу Фонду держмайна, тричі депутата Верховної Ради Валентину Семенюк знайшли мертвою в її будинку в селі Чайки Київської області. Життя Валентини Петрівни обірвалося на 57-му році. Як розповіли нам у прес-службі столичної міліції, вона загинула від пострілу в голову з мисливської рушниці. Слідство розглядає дві версії – самогубство і вбивство. Соратники Семенюк в страшну новину не можуть повірити і сумніваються, що вона могла добровільно піти з життя.

«Вести» вирушили на місце трагедії – останнім часом Валентина Петрівна проживала в котеджному містечку закритого типу. В будинку за адресою вул. Стельмаха, 14, її і знайшли. Вчора там до пізнього вечора чергували правоохоронці, а сам будинок оточили, нікого не підпускаючи навіть до паркану. Як повідомили «Вістям» джерела в МВС, напередодні трагедії Валентину Семенюк возили до психіатра з глибокою депресією. Швидше за все, Валентина Петрівна вистрілила собі в підборіддя з мисливської рушниці її колишнього чоловіка. Імовірно, трагедія сталася близько 20:00, в будинку нікого не було. Передсмертну записку Валентина Петрівна не залишила.

Не вірять

В оточенні Валентини Семенюк страшну новину сприйняли як сніг на голову і у версію про самогубство не вірять. Кажуть, що вона була настільки сильною людиною, що просто не могла покінчити з собою. Колишні соратники Валентини Петрівни розповіли «Вістям», що у неї були великі плани на майбутнє.

«Вона приходила днів п\’ять тому до мене в університет, я запропонував їй роботу на кафедрі, ми навіть підібрали їй курс, – розповів екс-однопартієць Станіслав Ніколаєнко. – Вона сказала мені, що збирається йти на вибори по мажоритарній системі, я її підтримав, хоч і спитав: а чи потрібно їй це? Правда, вона тоді була в важкому і пригніченому стані, але була серйозно налаштована на майбутнє».

Не вірить у самогубство і екс-спікер парламенту Олександр Мороз. У бутність його лідером Соцпартії Валентина Семенюк була його однопартійцем і тричі ставала нардепом саме від цієї політсили. Останнім часом Мороз бачився з Валентиною Семенюк кілька разів.

«Останній раз – позавчора. Вона була дуже діловою, підтягнутою, у неї було багато планів. Вона дуже активно займалася жіночим рухом (очолювала громадську організацію Союз жінок України «За майбутнє дітей!». – Авт.). Повинна була їхати в Польщу на міжнародну конференцію, там же планувалася, за її словами, зустріч з польським президентом. І ніяких передумов до самогубства я не помітив. Тим більше, що вона дуже хвилювалася завжди за своїх стареньких батьків і вона не могла так вчинити по відношенню до них. Плюс у неї діти, онуки», – розповів «Вістям» Мороз.

За його словами, в особистому житті Семенюк також було все нормально. «Так, вони розлучалися на час з чоловіком. Але буквально минулого тижня вона говорила, що він повертається в сім\’ю. Так що все нормально», – сказав Мороз. І додав, що явних ворогів у Семенюк не було: «У неї могли бути недруги в період її головування у Фонді держмайна у зв\’язку з тим, що вона займала принципову позицію. Особливо по «Криворіжсталі», проти приватизації якої вона виступала».

Шлях у політику

Валентина Семенюк стала відома всій країні в 2005 році, коли очолила Фонд держмайна України. Хоча у великій політиці вона була з 1994 року, ставши народним депутатом від КПУ. Але будучи нардепом, вона перейшла в Соцпартію, від якої вона ще тричі ставала депутатом Верховної Ради, входячи в першу п\’ятірку списку.

З парламенту, де вона очолювала Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації Валентина Семенюк потрапила на свою головну посаду, з якої була звільнена в кінці грудня 2008 року, після непорозумінь з прем\’єром Юлією Тимошенко.

Тоді з боку Тимошенко на неї обрушився потік звинувачень в непрофесійних і незаконних діях. Пропозицію уряду написати заяву про відставку «за власним бажанням» Семенюк категорично відкинула. А на звинувачення сама відповідала випадами і докорами.

У лютому 2008 року Валентина Семенюк вийшла заміж за Віталія Самсоненка і змінила своє прізвище на Семенюк-Самсоненко.

Останні два роки свого життя вона присвятила профспілці працівників «Арселорміттал Кривий Ріг», щоб, за її словами, «доробити те, що мені не дали допрацювати на посаді голови ФДМУ».

«Держмайно в нашій країні відходило в інтересах тих, хто його купував. Ніхто не подумав про працівників, які створювали ці блага. Їх продали фактично разом з підприємством. Коли уряд Тимошенко виставив «Криворіжсталь» на приватизацію, я протестувала. До сих пір вважаю, що це підприємство повинно було залишатися в держвласності», – написала вона в листі до редакції «Вісті» у квітні цього року.

Раніше Валентину Семенюк побили невідомі в масках

Ольга Омельянчук , Ірина Касьянова , Анастасія Браткова

Джерело

peredplata