25 емігрантів, які прославили Україну

На чужині українці займали важливі державні пости, підкорювали світ кіно, музики, високої моди і технологій, здійснювали епохальні наукові відкриття і навіть літали в космос, не забуваючи про своє коріння

Ні для кого не секрет, що в результаті складних перипетій історії України мільйони наших співвітчизників роз\’їхалися по світу в пошуках кращого життя – а іноді і просто заради виживання. Як наслідок, у багатьох країнах склалися багатотисячні українські діаспори. Ці люди ретельно зберігали пам\’ять про українське коріння, прищеплювали своїм дітям любов до України, її мови, традицій, і, звичайно ж, вражали людство різноманітними талантами.

Свйт 24 tv. зібрав в єдиному огляді українців-емігрантів, чиї величезні заслуги просто неможливо не визнати. Погодьтеся, у нас є привід пишатися своєю країною і своїми генами!

Стів Возняк Один із засновників, мабуть, найвідомішою компанії в світі – Apple.

25 емігрантів, які прославили Україну

Його батько народився в селі Червона Діброва на Буковині. Два Стіва – Джобс і Возняк – були друзями зі шкільної лави, а коли виросли, так само дружно поклали початок ері персональних комп\’ютерів.

Квітка Цісик

25 емігрантів, які прославили Україну

Батьки Квітки – вихідці із Західної України, але народилася і виросла ця співачка і патріотка вже в США. Її надзвичайний талант привернув увагу продюсера Майкла Джексона Квінсі Джонса, а її голос звучав не тільки в концертних залах, а й в рекламних роликах для таких гігантів, як McDonald\’s, Coca-Cola, American Airlines і Ford Motors.

Джек Паланс

25 емігрантів, які прославили Україну

Володимир Палагнюк – саме так по-справжньому звали цього великого голлівудського актора, який отримав \”Оскар\” в 1992 році, – ніколи не цурався свого походження. Народився майбутній Джек Паланс в США, але його батьки були вихідцями зі Львова і з Тернопільщини.У 2004-му Джек Паланс запропонували звання Народного артиста Росії. Від цієї \”честі\” він відмовився, підкресливши, що нічого спільного з Росією не має і є українцем.\”Я – українець, а не росіянин. Буде краще, якщо я і мої друзі просто підемо з фестивалю\”, – зазначив Джек Паланс.

Ігор Сікорський

25 емігрантів, які прославили Україну

Народився майбутній геній в Києві. Вперше світове визнання отримав в 24 роки – коли його літак \”Ілля Муромець\” став рекордсменом за вантажопідйомністю. Згодом авіаконструктор поїхав в Штати, де відкрив власну компанію – Sicorski Air Engineering.Вертольоти Сікорського використовували Збройні сили США. \”Пташки\” українського інженера першими в історії перетнули Атлантику і Тихий океан, з\’єднали континенти і дозволили долати величезні відстані за лічені години.

Серж Лифар

25 емігрантів, які прославили Україну

Сергій Лифар родом з Київщини. З юності його тягнуло до мистецтва – хлопчик співав у хорі, грав на скрипці і фортепіано. Балетом Сергій почав займатися з 17 років, а в Париж його забрала емігрувала вчителька танців. Талантом і особистістю Сержа захоплювалися всі поголовно художники і критики. До сих пір його називають богом танцю.Серед друзів Сержа – Пабло Пікассо, Сальвадор дали, Коко Шанель, а від громадянства Франції танцюрист відмовився.\”Я українець і цим пишаюся\”, – так відповів геній на пропозицію Шарля де Голля.

Міла Йовович

25 емігрантів, які прославили Україну

У 5-річному віці Міла емігрувала з батьками до Америки, де за активної участі матері почала успішну акторську кар\’єру. Крім усього іншого, Міла чудово співає, грає на музичних інструментах і є професійною моделлю.На відміну від багатьох емігрантів, які бували в Україні раз у житті або не бували зовсім, Міла регулярно відвідує батьківщину. Під час Революції гідності ця голлівудська зірка першої величини підтримала українців і закликала прихильників жертвувати гроші на допомогу постраждалим на Майдані.

Соломія Крушельницька

25 емігрантів, які прославили Україну

Соломія Крушельницька мала неперевершеним сопрано в три октави, яке нікого не залишало байдужим. Цією оперною дівою, яка вміє співати на восьми мовах, захоплювався весь світ. Щоб слухачі не забували, звідки вона родом, після концертів Соломія частенько знайомила їх з українськими піснями.

Богдан Гаврилишин

25 емігрантів, які прославили Україну

Цей економіст зі світовим ім\’ям і член Римського клубу народився на Тернопільщині, а зараз живе в Канаді. Завдяки цій людині з\’явився Всесвітній форум у Давосі, де щорічно збираються політики і перші особи світового бізнесу, щоб обговорити перспективи розвитку людства.

Енді Уорхол

25 емігрантів, які прославили Україну

\”Батько\” поняття \”поп-арт\” Андрій Воргола став легендою за життя, зробивши з реклами справжнє мистецтво. Народився геній в родині лемків – але вже в США. Чим він тільки не займався: створював рекламу, знімав фільми, випускав журнали і навіть мав власний телеканал. Культовими роботами Уорхола стали серія Coca-Cola, \”Банки супу Кемпбелл\”, \”8 Елвісів\”, \”Монро\” та інші.

Анна Ярославна

25 емігрантів, які прославили Україну

Освічена і красива дочка Ярослава Мудрого Анна, вийшовши за короля Генріха, стала прабабусею майже 30-ти королів. У той час як неписьменні французькі барони ставили замість підписів хрестики, вона впевнено підписувала державні документи.

Стівен Спілберг

25 емігрантів, які прославили Україну

Хоча народився всесвітньо відомий режисер в США, його рід бере початок в Одесі. У сім\’ї Стівена часто звучала українська мова, а засипав він під українські колискові. Не дарма улюбленою стравою Спілберга є борщ. Від свого походження режисер не відмовлявся, а коли в 2006 році вперше потрапив до Одеси, вимовив фразу \”Нарешті я на рідній землі!\”

Леопольд фон Захер-Мазох

25 емігрантів, які прославили Україну

Людина, якій зобов\’язане своєю появою слово \”мазохізм\”, народився у Львові. Він підкорив Європу своїми творами, яких з великим нетерпінням чекали такі монстри літератури, Віктор Гюго, Флобер і Дюма-молодший. Особливо книги Леопольда обожнювали французи. В Україні Захер-Мозох прожив недовго – його будинком по черзі ставали Чехія та Австрія.Події найвідоміших творів письменника – \”Венера в хутрі\” та \”Дон Жуан з Коломиї\” – розгортаються в Україні.

Макс Левчин

25 емігрантів, які прославили Україну

У Кремнієвій долині США, яка славиться концентрацією високотехнологічних компаній, українці також чимало відзначилися. Так, киянин Макс Левчин, який залишив батьківщину в 16 років, вже в 27 заснував найвідомішу в світі систему платежів – PayPal. Сьогодні Макс – один з найуспішніших і найбагатших програмістів долини.

Біллі Еванс

25 емігрантів, які прославили Україну

Біллі Еванс – віртуозний джазовий піаніст, творець став класичним стилю piano trio також наполовину українець. Мати генія – наша співвітчизниця.

Хайді-Марія Стефанишин-Пайпер

25 емігрантів, які прославили Україну

Ще дитиною вона емігрувала з Західної України до Америки і за своє життя встигла двічі злітати на орбіту. У 2006 році ця українка стала 445-ю людиною, який побачив космос на власні очі. За межами Землі Хайді-Марія провела 27 діб і за цей час аж п\’ять разів вийшла у відкритий космос.

Петро Капіца

25 емігрантів, які прославили Україну

Батьки Петра – вихідці з Волині. У 1978 році фізика за відкриття низьких температур відзначили найпочеснішою в світі Нобелівською премією. Всесвітньо відомий вчений був членом 25 фізичних товариств. На знак подяки за внесок у науку його ім\’ям назвали астероїд.

Девід Копперфільд

25 емігрантів, які прославили Україну

Девід Коткін, що став пізніше знаменитим ілюзіоністом, народився в США, проте його дідусь по батьківській лінії був іммігрантом з України. Крім усього іншого, Копперфільд відкрив дивовижне кафе без офіціантів, щоб допомагати інвалідам розвивати спритність рук.

Юрій Дрогобич

25 емігрантів, які прославили Україну

Видатний філософ і астроном Юрій Котермак родом з Дрогобича. Саме цей українець першим надрукував твір латинською мовою. Юрій був ректором Болонського і професором Краківського університету.

Вейн Грецькі

25 емігрантів, які прославили Україну

Канадський хокеїст Уейн Грецькі встановив 61 хокейний рекорд. Українським корінням він зобов\’язаний бабусі з Тернопільщини, від якої не раз чув рідну мову. Уейн засуджує політику Путіна і повністю підтримує Україну. Грецькі, або ж Грицько, став символом нового хокею за свою майстерність в гольових передачах, технічність і невловимість. Його портрет висить в Залі хокейної слави Торонто.

Роберт Максвел

25 емігрантів, які прославили Україну

Одна з найбільш загадкових постатей у світовій історії – Гох Мехелен Гершович, більш відомий як Роберт Максвелл, – народився на Закарпатті в селищі Солотвино. До того, як стати Максвеллом, він міняв ім\’я кілька разів. Цей українець був мільярдером, які володіли більшою частиною медійного бізнесу Великобританії, знав більше 10 мов і, як подейкували, працював на різні таємні спецслужби і розвідку.У 1978 році Роберт Максвелл приїжджав в Україну. Побачивши рідне містечко, який зовсім не змінився за 40 років, він запропонував місцевій владі $ 60 млн на реконструкцію – але ті, звичайно, відмовилися.\”Чим більше секретів людина може забрати в могилу, тим успішніше він в житті\”, – говорив Роберт.

Володимир Горовиць

25 емігрантів, які прославили Україну

Володимир народився в Києві (за деякими даними – в Бердичеві) в 1903 році. За фортепіано хлопчик сів в 5, а до 21 року знав уже 155 творів – феномен для його віку. В репертуарі юнака було 12 концертних програм, в той час як професіонали тоді мали максимум по чотири. За відмову Володимира повертатися з гастролей в Радянську Росію його батька згноїли в ГУЛАГу. Спочатку він переїхав до Берліна, потім – в Америку. За своє життя Горовіц став володарем 25 премій \”Греммі\”. Платівки з його записами ставали справжніми бестселерами, а квитки на концерти розкуповувалися миттєво.За словами біографа Горовиця, він часто згадував Україну. Одного разу, граючи в складі англійського оркестру, він розлютився і сказав: \”Я українець і покажу англійцям, що таке темп\”.

Ервін Чаргафф

25 емігрантів, які прославили Україну

Видатний вчений Ервін Чаргафф народився в 1905 році в Чернівцях, в забезпеченої єврейській родині. Його батько Герман успадкував невелику банківську контору. Під час Першої світової війни банк Чаргаффа розорився і сім\’я перебралася до Відня.У 1935 році Ервін остаточно оселився в США, де працював в Колумбійському університеті в Нью-Йорку (професором, завідувачем кафедри біохімії, а з 1974 року – професор біохімії в лабораторії клітини). У 1940 році вчений отримав американське громадянство.Правила Чаргаффа використовували при визначенні структури ДНК. Також він довів, що ДНК володіє видовою специфічністю, і спростував гіпотези про існування багатьох різновидів ДНК. Чаргафф був першим, хто почав досліджувати денатурації ДНК.

Володимир Хавкін

25 емігрантів, які прославили Україну

Мільйони людей у всьому світі зобов\’язані Володимиру Хавкіну життям. Цей виходець із Бердянська винайшов вакцину проти холери і чуми. Найдовше – 22 роки – відомий бактеріолог прожив в Індії, рятуючи країну від епідемії. За 40 років понад 35 млн людей врятувалися завдяки йому від страшної хвороби. В Індії Володимира звели в ранг божества, а преса охрестила його \”благодійником людства\”.

Соня Делоне

25 емігрантів, які прославили Україну

Одеситка Соня підкорила світ моди вимогливої Франції. Ця дівчина запропонувала сучасним леді змінити бісер і пір\’я на мінімалістичні пальто і сукні прямого крою з геометричним принтом. Одягом Соня не обмежилася, а її активі – взуття, розмальовані автомобілі, килими, книги з ілюстраціями, вітражі та багато іншого. Представники Будинків моди Yves Saint Laurent і Missoni зізнавалися, що саме ця українка стала їх музою. Соня говорила, що її любов до яскравих кольорів родом з дитинства.\”Це фарби мого дитинства, фарби України. Спогади про сільського весілля з сукнями в червоних і зелених тонах і кольоровими стрічками,\” -згадувала модельєр.

Віра Фарміга

25 емігрантів, які прославили Україну

Не кожен українець станцює гопака, а ось Віра, чиї батьки приїхали з України, зробить це запросто. Голлівудська актриса Віра Фарміга при кожному зручному випадку робить акцент на своє походження і уважно стежить за подіями на історичній батьківщині. Російську агресію на Сході країни вона засудила, а про Путіна висловилася ясно і коротко: \”В українській мові є багато приказок, зокрема,\” Не рухай гімн – НЕ буде смердіті \”.

Джерело

peredplata