Некомфортний «Комфорт»

Некомфортний «Комфорт»З недавньої пори магазин «Комфорт», що розміщений на проспекті Незалежності у ернівцях, неабияк лихоманить. Він не працює, у приміщенні забарикадовані дві працівниці, а вхід цілодобово охороняється іншими продавцями. Час від часу сюди з метою запобігти порушенню громадського порядку під’їжджають міліціонери, потенційні ж покупці перед зачиненими дверима розводять руками – нічого, мовляв, не розуміємо…

Насправді ж у «Комфорті» розпочалася запекла боротьба між акціонерами ТОВ та колишнім його директором і акціонером Володимиром Дідухом.

Люди кажуть, що несила вже їм терпіти витівки Дідуха, котрий фактично відібрав у них приміщення, а їх самих перетворив на особистих найманих робітників.

Зарплати вони майже не бачать, якихось гривень 400 в місяць з «барського плеча» — як за ці гроші жити?

— У 1992 р. ми створили товариство та обрали Володимира Івановича директором, — розповідає Тетяна Бабіна. – Тоді було 32 акціонери. З часом люди, зважаючи на ситуацію в країні, почали звільнятися та шукати кращої долі – хто за кордоном, а хто в інших містах України. Заяви про вихід з товариства, як стало відомо пізніше, Володимиру Дідуху на його вимогу писали хто де, директор же ретельно «підшивав» ці документи. Однак не скликав зборів та не вирішував питання про розподіл «вивільнених» часток у визначеному законом порядку. Ті ж, хто залишився, продовжували працювати та сподіватися на кращі дні. Коли міська влада дозволила викупити приміщення магазину, люди скидались – копійка до копійки — хто скільки міг. Вони самі практично надали ТОВ позику для викупу, аби потім, звісно, повернути вкладене. Директор тоді «позичив» товариству найбільше – 37 тисяч доларів.

— З часом Дідух став приватним підприємцем, — розповідає акціонерка Лариса Хрестик, — оформивши на себе оренду всіх 500 з лишнім квадратних метрів площі «Комфорту». З людьми ж провів перемовини та переконав написати заяви про влаштування на роботу до нього, уже як приватного підприємця. Обіцяв прибутки, дивіденди, зарплатню та «рожеві обрії».

Однак час минав, та нічого з обіцяного люди так і не отримали. З 90-х років приміщення магазину не лише не ремонтувалось, а все більше розбивалося та нищилося. Навіть батареї опалення, як стверджують працівниці, Дідух зняв та продав. Воно стало майже аварійним, а над магазином у 4 поверхи живуть чернівчани. Від такої безгосподарності на І поверсі може завалитися будинок та, не дай Боже, загинути люди…

На балансі ТОВ «Комфорт» є 3 авта (серед них – «Ніссан»), якими користується винятково родина Дідуха, а за пальне, амортизацію тощо платять всі акціонери. Сам Володимир Іванович тепер здає приміщення в оренду своєму синові, собі (?!) та ще одному «приватнику» — подейкують, що це підставна особа. Крім того, без відома та згоди акціонерів (яких реально залишилося, за їхніми словами, шістнадцятеро), кожних три роки продовжує оформляти на себе оренду приміщення ТОВ «Комфорт».

Три роки тому Дідух змушений був нарешті зібрати збори – комфортівці кажуть, що буцімто він хотів продати магазин, а покупець, дізнавшись про велику кількість акціонерів, від своїх намірів відмовився.

Того, що сталося, підприєм-ливий Дідух не очікував: на збори з’явилися окремі «відмовники» від своїх часток попередніх років із заявами про відкликання відмови. Мовляв, належно (законно) це питання не вирішилося, у Реєстраційній палаті значиться першочерговий склад акціонерів…
Тоді вони вибрали нового директора – Любов Вахтель. Дідух на знак протесту подав позов до суду. І почалося «ходіння по муках». Один суд визнав збори та директора неле-гітимними, інший підтримав акціонерів…

Наразі у «Комфорті» залишилося 6 працівників – членів ТОВ, та навіть їх Дідух намагається позбутися. Доведені його незрозумілими діями до краю, 9 січня вони не впустили свого «роботодавця» до приміщення. Досі там перебувають дві жінки, у однієї з котрих 7-місячна дитина. Жінки звернулися до прокуратури та міліції з проханням негайно вилучити у Дідуха документацію та врешті-решт вивести його на чисту воду. А тоді нехай вже й вирішують, хто правий, а хто ні.

…Розв’язок «некомфортної» проблеми вочевидь можливий лишень через суд. Оскільки наразі у Володимира Дідуха є більшість часток товариства, він прагне розпоряджатися всім належним майном одноосібно. Ображає своїх колег, лається до непристойності та вдає із себе потерпілого. Мовляв, порушуються його права. Зібравши прес-конференцію, перетворив її у справжнісінький «балаган». Скидалося на те, що цей чоловік якийсь неадекватний. Він знічев’я ображав журналістів, мало не звинувачуючи у своїх проблемах, далі переключався на «бездіяльних» правоохоронців. Було незрозуміло, чому йому допомагала проводити прес-конференцію наша колега, відома журналістка, прес-секретар управління лісового господарства ОДА Олена Чайка. Присутні, наслухавшись «всього і нічого», покинули залу, де «ображений» Дідух намагався переконати всіх, що дис-комфорт спричинений лишень йому.
Члени ТОВ «Комфорт» продовжують тримати магазин у облозі.

Наталія Брянська

peredplata