Поспіх в тендері на 23 мільйони таки був марним?

Поспіх в тендері на 23 мільйони таки був марним?Знаю, що тема тендерів та їх переможців дуже не подобається владі, але все ж продовжу. «Час» вже писав про те, як в Глибоцькому районі влада поспішно віддала для встановлення теплоакумуляційного обігріву в десяти школах району 23 мільйони гривень. Тоді на наш інформаційний запит управління освіти Глибоцької РДА відповіло, що такий поспіх був необхідний, бо підганяли терміни. Та чи насправді це так?

Адже, згідно з Державною цільовою економічною програмою енергоефективності на 2010-2015 роки та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, кошти на реалізацію цієї програми отримані від Європейського Союзу та передбачені в спеціальному фонді державного бюджету. А на кінець бюджетного періоду казначейство зберігає залишки цих коштів на рахунках для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення. Тобто видимих причин поспішно проводити тендер не було. Та ще й за участю лише одного учасника -ТОВ «Надія», генеральним директором котрого є депутат обласної ради від партії регіонів Бічер.

Загалом, як повідомляє Мінфін, в 2012 році уряд планує виділити 502,7 млн. грн. на реалізацію Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2015 роки. Водночас, на виконання заходів програми в 2012 році передбачено надходження 176 млн. грн. від Європейської комісії за програмою \”Підтримка виконання Енергетичної стратегії України в галузі енергоефективності та відновлювальних джерел енергії\”. Це буде другий транш, перші кошти за цією програмою надійшли у вересні 2011 року у сумі 310 млн. грн.

В свою чергу, як повідомляє прес-служба ОДА, в рамках відповідної Комплексної програми у 2011 році Глибоцьким районом, єдиним районом області, розроблено проектно-кошторисну документацію на впровадження технологій, які передбачають використання теплових насосів, електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання у 10 загальноосвітніх закладах Глибоцького району на загальну суму 23,6 млн. грн. Однак, станом на цей час фінансування на відповідні заходи не надходило. Крім того, наявна кредиторська заборгованість на загальну суму – 7,1 млн. грн. Передбачається, що кошти для фінансування цих заходів надійдуть до кінця нинішнього року.

Однак чи так конче необхідно було проводити тендер у одного учасника? Незрозуміло. Варто було б, аби такими запитаннями переймались не тільки журналісти, а й відповідні правоохоронні органи, до котрих ми й звертаємось.

Надія Вірна

peredplata