Лебеді з Чорториї покинули озеро

Лебеді з Чорториї покинули озероЩоб не замерзнути, лебеді полетіли з Чорториї у невідомому напрямку

Через зміління Черемошу місцеві теплі стави промерзли до дна

Незважаючи на солідні запаси кормів для зимівлі лебедів-шипунів у Чорториї, наразі їх у селі немає.

– Два дні тому більше сотні лебедів, які традиційно зібралися на ставах Чорториї для зимівлі, полетіли у невідомому напрямку, – каже перший заступник начальника управління ОПНС області Володимир Солодкий. – Імовірно, вони перелетіли до Бурштина. Тутешнє водосховище, яке обслуговує місцеву ТЕЦ, здавна облюбували лебеді для зимівлі. Чи є серед них \”наші\”, мають з’ясувати орнітологи.

За словами В. Солодкого, причиною відльоту лебедів із Чорториї є відсутність для них місця зимівлі. Через зміління Черемошу різко впав рівень води у каскаді ставів, де зимують лебеді. Незамерзаючі джерела не в змозі цілком наповнити тепле озеро. Відтак навіть воно промерзло до дна. Мабуть, відчувши наближення катастрофи, лебеді завчасно стали на крило.

– У Бурштині водосховище не замерзає навіть при мінус 30-ти, – каже кандидат біологічних наук, орнітолог Ігор Скільський. – Однак чи є серед шипунів, які зимують тут, лебеді з Чорториї, одразу не скажеш. Щоб з’ясувати це, птахів потрібно було заздалегідь окільцювати, аби за міткою мати змогу визначити шлях міграції.

Анастасія ЛІЩИНСЬКА

Довідка

Лебеді-шипуни зимували у Чорториї протягом останніх двох десятиліть. Неперливки їм після повені 2008 року. Велика вода тоді зруйнувала дамбу, відтак замулилися озера і взимку вільним від криги було лише невеличке плесо. Коли під час сильних морозів і його могло скувати, лебедів рятували бійці МНС, запомповуючи під лід тепле повітря.

Повінь 2010 мала ще гірші наслідки. Черемош вийшов із берегів і цілком знищив озера: ціле літо й осінь їх відновлював БУВР.

Безводна осінь 2011-го наразі поставила хрест на \”лебединому озері\”.

Джерело

peredplata