Василь Дутчак рахує буковинських зайців

Василь Дутчак рахує буковинських зайцівЧерез масове знищення на Буковині зайці можуть потрапити до Червоної книги

У Чернівецькій області цього року популяція хайця-русака зменшилася на кілька сотень. Їх навіть можуть занести до Червоної книги України.

У лютому працівники Чернівецької обласної екоінспекції провели перевірку щільності русаків та одну тисячу гектарів. Норма — 20 особин зайців на одну тисячу гектарів площі.

Неодноразово до нас зверталися мисливці, зауважуючи, що зайця-русака стало менше, – розповів начальник Чернівецької обласної екоінспекції Василь Дутчак. – Взявши дані районних товариств мисливців та рибалок (УТМР) щодо наявності зайців, вирішили здійснити контрольну перевірку — на перший початок в Заставнівському, Кіцманському та Хотинському районах. Виявилося, що дані УТМР-ів і наші не збіглися. Так, у Заставнівському районі зайців стало менше на 49 особин, у Кіцманському — на 78, а в Хотинському — аж на 420.

«Нещодавно також здійснили перевірку на кількість зайців у Сторожинецькому районі, – каже Василь Дутчак. – Ми ще не підрахували, наскільки зайців стало менше там, але за період контролю побачили там лише одного зайця та одну лисицю. Ситуація може бути ще гіршою. Бо перевірку проводили на майданчиках відтворення. Там протягом трьох років забороняється відстріл зайців».
Причиною зменшення зайців у області є збільшення кількості бродячих собак та браконьєрство.

– За два останні тижні наші працівники виявили незаконні знаряддя вилову зайців у Заставнівському та Кіцманському районах, – розповідає Василь Дутчак. – Браконьєри користуються петлями, прив\’язаними до стовбурів дерев, які душать зайців. У Заставнівському районі ми знайшли 23 петлі, а в Кіцманському — 48.
Впіймати таких браконьєрів дуже складно. Хіба що, якщо пощастить, – на місці злочину.

Джерело

peredplata