Чернівці – шості в рейтингу українських міст

Чернівці - шості в рейтингу українських містЧернівці втратили одну позицію в рейтингу українських міст

Популярний український тижневик «Коментарі» склав свій традиційний рейтинг українських міст за підсумками їх розвитку у 2011 році. «Коментарі» порівняли 45 найбільших міст України за 25 критеріями, які характеризують демографічну ситуацію і безпеку життя, зайнятість, доходи й видатки населення, витрати міських бюджетів, розвиток міської інфраструктури протягом минулого року. До п`ятірки лідерів за сумою набраних балів увійшли Київ, Хмельницький, Севастополь, Тернопіль і Дніпропетровськ.

За сумою балів (638) Львів посів скромне 17-е місце серед 45 міст. У той же час Чернівці зуміли стати шостими (697 балів), Рівне – восьме місце (681), Луцьк – 11-е (667,5), Івано-Франківськ – 13-е (662).

Порівняно з минулорічним рейтингом Чернівці втратили одну позицію – за підсумками 2010 року наше місто посіло 5 сходинку. Обігнав нас Дніпропетровськ, який торік був лише 13-м, решта лідерів зберегли свої позиції.

У Чернівцях в 2011 році спостерігався міграційний приріст (різниця між кількістю прибулих і кількістю вибулих, віднесена до чисельності населення) – 7,3 ос. на тисячу жителів. За цим показником, який може слугувати індикатором привабливості життя в цьому місті, Чернівці упевнено посіли перше місце, помітно обігнавши навіть Ялту.

Наприклад, для Львова міграційний ефект виявився негативним: -2,1 ос. на тисячу жителів. У абсолютних цифрах населення Чернівців за рік збільшилося на 228 ос. за рахунок природного приросту і ще на 1858 – за рахунок міграційного приросту, тоді як населення Львова зменшилося на 288 ос. за рахунок природного спаду і ще на 1608 – за рахунок міграційного спаду.

Втім, хорошу демографічну ситуацію мають і всі інші обласні центри Західної України, окрім Львова. Так, Рівне серед міст із високою народжуваністю і низькою смертністю посіло, відповідно, третє і друге місця, Луцьк – перше і сьоме, Івано-Франківськ – 11-е і третє. Як наслідок, з усіх міст, охоплених дослідженням «k:», найвищий природний приріст населення спостерігається саме в Тернополі (4,6 ос. на тисячу жителів), Рівному (4,3), Луцьку (2,9) та Івано-Франківську (2,6). Темпи народжуваності вищі, ніж темпи смертності населення також в Ужгороді (1,7) і Чернівцях (0,9), і лише у Львові співвідношення зворотне (-0,4).

Крім того, столиця Буковини увійшла до трійки міст із найнижчою станом на 1 січня 2012 року заборгованістю жителів з оплати ЖКП (у перерахунку на душу населення 180 грн./ос., а у Львові – 372 грн./ос.) і підприємств із виплати зарплат (менше ніж 1 грн./ос., а у Львові – понад 44). У абсолютних цифрах борги із зарплати в Чернівцях протягом 2011 року скоротилися з 1,8 до 0,2 млн. грн., тоді як у Львові вони виросли з 33,4 до 33,7 млн. грн. Порівняно високі показники наше місто здобуло й за параметрами розвитку міської інфраструктури (враховувалися обсяги міського бюджету розвитку, видатки з міського бюджету на ЖКГ, будівництво, реконструкцію ремонт доріг та ін.).

Джерело

peredplata