Чернівчани вимушені сплачувати заборгованість за газ за 2015-2016 роки

Загальна сума боргу складає 10 мільйонів гривень.   

Чернівчани та мешканці області, які у 2015-2016 роках не мали газових лічильників, несподівано почали отримувати повідомлення за борг із оплати за спожитий тими роками газ. Несподівано, бо вони надходять не тим, хто дійсно не платив, а всім.

Нараховані ж людям борги немалі: їх сума аналогічна вже сплаченій за цей час. Тобто, за період з 6 травня 2015 р. по 28 січня 2016 р. необхідно заплатити ще так раз.

Як пояснив голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда, ситуація стосується не тільки нашої області, а абонентів усієї України, які 2015-2016 рр. не мали газових лічильників.

Справа в тому, що 29 квітня 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №237, якою норми споживання газу для абонентів без газових лічильників зменшили у два рази. Постанову було оскаржено у судах різних інстанцій і всі вони визнали її недійсною. Це підтвердила ухвала Вищого адміністративного суду України, яка набрала законної сили та не підлягає оскарженню. Зокрема у ній зазначається, що проект постанови Кабінету Міністрів України №237 у жодний спосіб не оприлюднили, його не погодили із державним регулятором тощо.

Попри це, хтозна, чи довелося б людям повертати кошти, не сплачені колись фактично із вини Кабміну. Однак, за словами Віктора Горди, на їх відшкодуванні жорстко наполягає НАК «Нафтогаз України», – пише promin.cv.ua.

З цієї причини газовики змушені розсилати абонентам повідомлення про необхідність додаткової оплати за газ, спожитий з травня 2015-го до кінця січня 2016 р.

peredplata