Про пенсійне забезпечення в умовах обмежувальних заходів

Не зважаючи на обмежувальні заходи з проведення особистих прийомів, запроваджені з метою запобігання поширенню коронавірусу на території області, питання пенсійного забезпечення буковинців вирішуватимуться дистанційно. Громадяни, які мають кваліфікований електронний підпис, можуть подати заяви про призначення/перерахунок пенсій через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

Отримати консультаційні послуги фахівців пенсійної служби можна через електронну пошту, телефонні «гарячі лінії» або за допомогою засобів відеозв’язку, дані щодо яких доступні за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/cv/ у розділі «Контакти».

Для пенсіонерів, які станом на 1 березня поточного року набули право на проведення перерахунку з урахуванням відпрацьованого впродовж останніх двох років страхового стажу, таке право буде реалізовано з 1 квітня цього року в автоматизованому режимі, як то передбачено ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Цей перерахунок проводитиметься за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, виходячи з найбільш вигідних умов, та не потребує додаткового звернення особи до сервісного центру.

Пенсіонери, які продовжують працювати, але на 1 березня поточного року не набули право на проведення автоматизованого перерахунку, в разі виконання впродовж наступного року вимог частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», можуть реалізувати  своє право на перерахунок дистанційно, подавши відповідну заяву через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Заяви про перерахунок пенсії по стажу можуть пересилатися буковинцями поштою з долученням до заяви копій паспорта та документу про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків. При цьому, днем звернення вважатиметься дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви. Форма заяви затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, доступ до якої є в інтернет-мережі. Крім того, бланки заяв розташовані на вебпорталі Пенсійного Фонду України.

За зверненнями громадян пенсії перераховуватимуться з першого числа місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано після 15 числа.

В разі неподання пенсіонером такої заяви перерахунок пенсії буде проведено з 1 квітня наступного року в автоматизованому режимі.

peredplata